В закона ясно е казано, че републиканските пътища извън населените

...
В закона ясно е казано, че републиканските пътища извън населените
Коментари Харесай

Аврамова: Предложението на Борисов за пътища без винетка е справедливият начин

В закона ясно е казано, че републиканските пътища отвън обитаемоте места са платени. Това, което предложи министър председателят Борисов, е справедливият метод – там, където жителите на дадена община желаят пътят да е освободен от винетна такса, общината да поеме разноските по поддръжката му. Това сподели на брифинг в Министерски съвет министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова, съобщи кореспондент на Novini.bg

В последните дни се появиха претенции за освобождение на избрани сектори от заплащане на винетна такса. С тази такса АПИ поддържа, ремонтира и строи републиканските пътища. Премиерът предложи на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), в случай че дадена община има предпочитание избран пътен сектор да бъде освободен от пътна такса, тя би трябвало да вземе решение с Общинския съвет и да бъде подадено искане към страната, с което общината да поеме грижата за поддръжката за избраната пътна права. НСОРБ пое ангажимент до няколко седмици да уведоми всички общини и в случай че някоя община има предпочитание да подаде заявление и ще трансферира пътния сектор и там няма да се заплаща пътна такса, а общината ще има грижа за поддръжката, съобщи Аврамова.

Северната скоростна дъга в София постоянно е била проектирана като скоростен път, по който да минава трафикът. Абсолютно разумно е този път да бъде включен в платената пътна мрежа. След като има предпочитание от Столична община и от хората в общината, тази права да се употребява като бул., при предпочитание от Столична община и решение на Столичния общински съвет нямам нищо срещу тази права да премине за поддържка към Столична община, сподели още районният министър.

И до момента законът е разрешавал сходна опция. Има сектори, които са минали в благосъстоятелност, сподели кметът на Велико Търново и ръководител на Управителния съвет на НСОРБ Даниел Панов.

Ще създадем изследване, ще уведомим премиера и до няколко седмици тези общини, които желаят, ще имат опция да подадат претенции, уточни Панов. Той добави, че доколкото е осведомен, сега претенции за освобождение на пътни прави от винетни такси има от поданици на Пловдив, Асеновград, Варна.

След като получаваш права, която е построена от страната и мине в общинска благосъстоятелност, несъмнено че общината би трябвало да я поддържа, акцентира Панов.

Мисля, че това е едно заслужено решение и ще разгледаме разновидността, препоръчан от премиера Борисов, сподели кметът на Варна Иван Портних.

Имаме финансова подготвеност да се оправим с по този начин поставените условия. Решението обаче е на Общинския съвет и то ще бъде прегледано на идната сесия. Вярвам, че решението ще е в интерес на варненци, съобщи Портних.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР