В заключителното комюнике от срещата на върха на Г-7 лидерите

...
В заключителното комюнике от срещата на върха на Г-7 лидерите
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 потвърдиха подкрепата за Украйна, обещаха стабилни отношения с Китай в замяна на натиск върху Русия

В заключителното официално съобщение от срещата на върха на Г-7 водачите на страните осъдиха най-категорично " нечовешката война ", стартирана от Русия в прилежаща Украйна, като я нарекоха " съществено нарушаване на интернационалното право ", оповестява съветската работа на Би Би Си.

Потвърждавайки още един път желанието си да дават на Киев нужната военна, финансова и филантропична поддръжка, международните водачи приканиха за определяне на " обективен и дълготраен мир " в Украйна.

Цялата част от документа, отдадена на този въпрос, е следната:

" Ние още един път осъждаме най-категорично нападателната война на Русия против Украйна, която съставлява съществено нарушаване на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации. Нечовешката експанзия на Русия е опасност за целия свят в нарушаване на главните правила, правила и правила. на интернационалната общественост. Ние още един път удостоверяваме нашата непоколебима поддръжка, която ще продължим да предоставяме на Киев до установяването на изчерпателен, обективен и дълготраен мир в Украйна. "

Лидерите на страните от Г-7 в събота приканиха китайските управляващи да " окажат напън върху Русия да спре военната си експанзия и неотложно и без никакви спомагателни условия да изтегли изцяло войските си от територията на Украйна ".

" Ние сме подготвени да изградим градивни и постоянни връзки с Китай, като признаваме значимостта на открития разговор и показваме нашите опасения непосредствено пред Пекин ", се споделя в официалното съобщение, подписано от водачите на срещата в Хирошима.

В документа особено се акцентира, че страните от Г-7 нямат за цел да отслабят Китай или по някакъв метод да подкопаят икономическата мощност или развиване на Пекин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски дойде в японския град Хирошимa за срещата на върха на Г-7, съобщи по-рано Reuters.

Зеленски има планувани самостоятелни срещи с водачите на Г-7 през цялата събота вечер. Той стартира с италианския министър председател Джорджия Мелони, последван от английския Риши Сунак, който прегърна при поздрава.

Френски и други европейски чиновници споделиха, че е от решаващо значение Зеленски да пристигна персонално първо в Арабската лига, към която се обърна в петък, а в този момент и в Г-7, на която също участваха членове на Глобалния юг, термин за някои народи с ниски и междинни приходи, в това число Индия.

Зеленски получава опцията да очертае гледната точка на Украйна като жертва на нахлуване от Русия и по какъв начин вижда спокойно споразумяване в бъдеще пред разнородните групи, споделиха чиновници.

" Трябва да използваме всички средства, с цел да обвържем необвързаните страни с идеята за отбрана на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна ", сподели представител на френския президент пред кореспонденти.

Припомняме, в петък американският президент Джо Байдън утвърди проекти за образование на украински водачи на създадени в Съединени американски щати изтребители F-16. Стана ясно още, че Съединени американски щати ще разрешат на съдружниците си да трансферират самолети F-16 в Украйна, само че няма да дадат свои. На срещата на върха на Г-7 в Хирошима Байдън разгласи нов пакет военна помощ за Киев на стойност 375 млн. $.

В коридорите на срещата на върха на водачите на Г-7 в Хирошима украинският президент Володимир Зеленски се срещна с индийския министър председател Нарендра Моди за първи път от началото на войната.

За разлика от множеството страни по света, Индия към момента не е осъдила абсолютно съветското навлизане в Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР