В южноафриканските медии се появиха съобщения, че Южна Африка обмисля

...
В южноафриканските медии се появиха съобщения, че Южна Африка обмисля
Коментари Харесай

БРИКС: Ще се премести ли срещата, за да не бъде арестуван Путин?

В южноафриканските медии се появиха известия, че Южна Африка обмисля да се откаже от ролята си на хазаин на идната среща на върха на БРИКС, с цел да избегне интернационалния напън за арестуване на съветския президент Владимир Путин.

Информацията за тази концепция бе споделена от южноафриканските медии. Понастоящем Путин е търсен от Международния углавен съд (МНС) по обвинявания във военни закононарушения. Като страна, подписала Римския статут, с който се основава МНС, Южна Африка би била механически задължена да арестува Путин и да го изпрати в Хага за правосъден развой.  

Китай и Индия обаче, като членове на БРИКС, няма да имат такива отговорности. Това накара някои южноафрикански чиновници да предложат срещата на върха да се трансферира в Пекин, защото Бразилия, различен член на блока, също е член на МНС и затова няма право да бъде хазаин.

Тази обстановка акцентира деликатното балансиране, което Южна Африка се пробва да реализира по отношение на войната в Украйна. Въпреки натиска от страна на западните сътрудници Южна Африка избра да поддържа връзки с Москва и да заеме неутрална позиция във връзка с спора. Някои дейности обаче, като да вземем за пример провеждането на военни учения с Русия във връзка годишнината от нашествието, повдигнаха въпроси по отношение на тази индиферентност.  

Предоставянето на дипломатически имунитет на Путин за срещата на върха може да ускори още повече схващането, че Южна Африка е в съюз с Русия, което може да заплаши мощните ѝ търговски връзки със Съединените щати и Европа.

Не е несъмнено също по този начин дали южноафриканското държавно управление има законовите пълномощия да даде дипломатически имунитет в този случай. През 2015 година Южна Африка реши да не арестува президента на Судан Омар ал-Башир по време на визитата му, макар заповедта му за арест от Международния углавен съд за хипотетичен геноцид и военни закононарушения.  

По-късно съдилищата на страната постановиха, че решението на държавното управление е било нелегално, създавайки казус, който евентуално ще се приложи и в тази ситуация на Путин. Основната опозиционна партия към този момент предприе правни ограничения, с цел да принуди държавното управление да арестува Путин, в случай че той стъпи в страната.

Южна Африка беше подложена на забележителна рецензия от страна на МНС и неговите интернационалните поддръжници за решението си във връзка с Ал Башир, макар че в последна сметка следствията бяха лимитирани. Като се има поради актуалният статут на Путин като главен съперник на Запада, този път ответната реакция може да бъде доста по-силна.

Независимо от местоположението на срещата на върха на БРИКС, все по-очевидно е, че методът на Южна Африка към войната в Украйна, характеризиращ се с акцент върху прекратяването на спора допустимо най-скоро и отбягване на прехвърлянето на цялата виновност върху Русия, намира отклик измежду забележителна част от интернационалната общественост.  

Мнозина настояват, че в света има други рецесии, които получават по-малко внимание и помощ от международната общественост спрямо украинския спор. Тази позиция провокира възходяща подготвеност измежду някои страни, в това число Южна Африка, да поемат самодейност и да намерят способи за преустановяване на войната.

В рамките на последните старания Южна Африка се причисли към Конго-Бразавил, Египет, Сенегал, Уганда и Замбия, с цел да сътвори самодейност за мир във войната. Държавните глави на тези страни ще посетят Киев и Москва, с цел да потърсят задължения от двете страни за търсене на спокойно решение и да споделят минималните си условия за преустановяване на спора.  

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса акцентира, че африканските страни ще показват своите гледни точки за въздействието на войната върху Африка, Европа и останалия свят.

Междувременно Светият трон изпрати своя делегат по въпросите на мира, кардинал Матео Дзупи, в Украйна за диалози с президента Володимир Зеленски. Макар че Ватикана дефинира пътуването като задача за определяне на обстоятелствата, а не като ходатайство, тя призна значимостта на взаимоотношението с украинските водачи за оценка на стъпките за филантропична помощ и устрема към обективен и дълготраен мир.

Тези дипломатически старания получиха смесени реакции от страна на Съединените щати. Държавният секретар Антъни Блинкен предизвести, че едно краткосрочно преустановяване на огъня може да докара до излъган мир, който да разреши на Русия да се прегрупира и да създаде по-ефективна тактика. Държавният департамент, посредством представителя Ведант Пател, дефинира мирните оферти като доброжелателни, само че съобщи, че Русия продължава да не желае да се ангажира същински с прекратяването на спора.

Освен тези събития, други значими събития, свързани с войната в Украйна, включват евентуалната смяна на исторически проруската позиция на Сърбия, решението на Индия да не предложения Украйна на срещата на върха на Групата на 20-те, представянето на кротичък проект от министъра на защитата на Индонезия, сриването на огромна язовирна стена, довело до обвинявания сред Русия и Украйна, и разкритията, че непосредствен съдружник е уведомил Съединени американски щати за хипотетичния проект на Украйна да саботира газопровода “Северен поток ”.

По отношение на опустошения язовир в Украйна представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че те към момента правят оценка обстановката и дефинират по какъв начин да поддържат Украйна и засегнатите от наводнението. Към момента Съединените щати не са подготвени да одобрят интернационално следствие на случая.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР