Винопроизводителите от Бордо преминават към нощни реколти в отговор на изменението на климата

...
В южния регион на Бордо на Франция гроздоберът често се
Коментари Харесай

В южния регион на Бордо на Франция гроздоберът често се извършва през нощта, за да се осигури максималната свежест, необходима за получаване на най-доброто вино, но това също е отговор на изменението на климата.

Тъй като страната е гореща в късна гореща вълна, в пет сутринта е 20 градуса по Целзий (68 градуса по Фаренхайт), когато комбайн пълзи покрай редица лози, а мощните фарове му помагат да насочва пътя си през тъмнината.

„Братбата през нощта се извършва заради качеството на гроздето, неговата свежест и вкус“, каза шофьорът, Лоик Малхерб, който го прави вече три часа.

„Не е лошо, това е просто живот в различен ритъм... Това е по-добре за оборудването и за хората."

Това вече е обичайна практика в няколко винарски страни с горещи лета, но е вероятно да стане още по-често срещана с ускоряването на изменението на климата.

Брането на реколтата през нощта също може да помогне на финансово затруднените производители да спестят пари, според Kees Van Leeuwen, професор по лозарство в университета Bordeaux Sciences Agro.

Това означава, че те могат да пропуснат охлаждането на гроздето, докато се тегли за пресоване, обясни той.

"Ако беритбата се извършва през нощта, температурата на гроздето е по-ниска, особено в сравнение с много горещите дни, които имахме тази седмица", каза той.

"Има огромно спестяване на енергия."

Сух лед. белите и розите през нощта и може би един ден ще направим това и за червените“, каза Еро, който също оглавява кооперацията Vignerons de Tutiac.

Херо се качва на трактора си и разпръсква сух лед (-80C, -112F) върху гроздето.

Това не само помага да се охлади гроздето, но намалява нивото на кислород в кофите, докато кара към кооперацията, който е най-големият в един от защитените региони на Франция с 500 производители.

Tutiac е специализиран в розите и представлява почти една трета от общото производство в региона на Бордо.

Неговото розе без пестициди предизвика вълнение в сляпа дегустация, проведена от френското списание за вино La Revue des vins de France, като е поставена на четвърто място сред розите от региона на Прованс, които традиционно получават най-високи оценки в категорията.

По-ранни реколти

Тази нощ производителите се очакваше да изсипят около 500 тона грозде в различните резервоари от неръждаема стомана на пресата за вино, достатъчно за производството на половин милион бутилки вино.

Главният енолог на Tutiac Пол Уи каза, че потребителите харесват рози, които са светли и прозрачни.

За да постигнете това, "трябва да ограничите прехвърлянето на цвета от кожата към сока и колкото по-рано и по-хладно берем реколтата, толкова повече можем да ограничим прехвърлянето", каза той.

Нощното прибиране на реколтата вече е обичайно в Австралия и Калифорния поради горещините и практиката се разпространява в района на Бордо според Van Leeuwen.

„За белите и розите може да се предположи, че това ще стане обичайна практика, ", каза специалистът.

Той също така не изключи, че един ден това може да се отнася до гроздето за червено вино, което представлява 85 процента от производството на Бордо.

Повишаващите се температури карат гроздето да узрява по-бързо и избутва реколтата по-рано и към по-топли периоди , а Heraud потвърди, че реколтите наистина се случват все по-рано и по-рано.

„Спомням си, когато бях малък, гледах как родителите ми берат през ноември“, каза той.

„Миналата година приключихме на 30 септември... ”, добави той.

„Всеки, който казва, че изменението на климата не е реално, не е винопроизводител от Бордо.”

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР