В Югозападна България може да заработи една от най-мощните зелени

...
В Югозападна България може да заработи една от най-мощните зелени
Коментари Харесай

Първият частен ПАВЕЦ може да е край Дупница

В Югозападна България може да проработи една от най-мощните " зелени " електроцентрали у нас. " Енерго-Про " работи по план, в границите на който след сериозна инвестиция разположената в община Дупница Водноелектрическа централа " Самораново " ще стане първата частна помпено-акумулираща централа у нас с 350 мегавата конфигурирана мощ.

Все още дейностите са на стадий авансово изследване, само че при позитивен резултат това ще даде бъдеще за енергетиката в района оттатък въглищата.
 Нови 4 нуклеарни реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - оферти от енергийната тактика на държавното управление
Нови 4 нуклеарни реактора, ВЕЦ-ове на Дунав и ВЕИ - оферти от енергийната тактика на държавното управление

Ще се търси оптимален живот на въглищните електроцентрали, твърди енергийният министър Росен Христов

ПАВЕЦ се отличава от елементарните водни централи с това, че е система от два водоема - горен и низък изравнител. Когато на енергийната система ѝ е нужна сила, от горния водоем се спуска вода, която върти турбините и по-късно се събира в по-ниския. В часовете с на ниска цена ток помпите я връщат назад. Така може да се балансират, да вземем за пример, часовете без слънчево греене, когато няма ток от фотоволтаичните мощности.

У нас най-известното сходно оборудване е излязлата от строя ПАВЕЦ " Чаира ". Тя е и най-мощната такава централа с 864 мегавата конфигурирана мощ. По време на следремонтен тест през 2022 година тя аварира. В началото на годината енергийният министър Румен Радев съобщи, че чака единият от четирите ѝ хидроагрегата да бъде възобновен до края на годината, а през идната да проработи и още един.
 ПАВЕЦ
ПАВЕЦ " Чаира " ще проработи на 25% до края на годината

По-важно е да изнасяме не електрическа енергия, а подготвена продукция, акцентира отрасловият министър Румен Радев

У нас има още два ПАВЕЦ - " Белмекен " (375 MW) и " Орфей " от каскадата " Доспат-Въча " (160 MW). Те са благосъстоятелност на НЕК.

Пред Money.bg кметът на Дупница Първан Дангов изясни, че местоположението на Водноелектрическа централа " Самораново " я прави доста подобаваща за подобен вид централа. Ще се построи горен изравнител при хижа Отовица, като падът на водата ще е над 200 метра.

Кметът изясни, че инвестицията ще е към 800 милиона, а времето за строителство - сред 3 и 5 години. Проектът за нова базова мощ ще сътвори към 250-300 работни места по време на строителството и към 50 - след старта на новата централа, добави той.
 Топлоелектрическа централа
Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ще построява фотоволтаичен парк за произвеждане на " зелен " водород

Цялата инвестиция е за над 100 милиона лв.

От " Енерго-Про " на този стадий не удостоверяват тези параметри и дават ясно да се разбере, че окончателното решение занапред би трябвало да бъде взето: " Проектът за ПАВЕЦ Самораново е на стадий авансово изследване. На тази ранна фаза на развиване на плана не бихме могли да предоставим подробна информация, тъй като предстоят редица стъпки и съгласувания, които ще потвърдят дали капиталовото желание е стопански обосновано ".

Дангов изясни, че то е било импортирано още преди близо 2 години, само че същинската работа е почнала след встъпването му в служба. тематиката в действителност фигурираше и в интервала 2022-2023 година, само че там значимите цифри към плана бяха по-различни - 200 мегавата мощ и цена от 400 млн. лв.. По време на полемиките в тогавашния общински съвет в града се появиха и опасения за водоснабдяването на общината, само че в последна сметка локалният парламент поддържа построяването на ПАВЕЦ.

Сега се работи по обстоен организационен проект, уточни кметът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР