В уютната и неповторима атмосфера на Етнографския музей в Пловдив,

...
В уютната и неповторима атмосфера на Етнографския музей в Пловдив,
Коментари Харесай

Петима получиха званието „Майстор на карикатурата“

В уютната и неповторима атмосфера на Етнографския музей в Пловдив, предходната вечер се откри Деветото интернационално биенале „ Майстори на карикатурата “, отдадено на благосъстоянието и милостинята – тематика на тазгодишното издание. Биеналето се организира от 2001 година, през година. В неговото девето издание през 2017 година се включиха 97 създатели с 260 произведения. Те са представители на 36 народи от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Съгласно регламента, журито номинира за награди 20 карикатуристи. Петима удостои със званието „ Майстор на карикатурата “, а останалите отличи с диплом. Организатори на биеналето са Регионален етнографски музей – Пловдив, Висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите – Пловдив и Дружество на пловдивските карикатуристи. Събитието се реализира с поддръжката на Община Пловдив.

На формалното разкриване, което мина в чудесно въодушевление, с доста комизъм и в претъпкана зала, одобрение към участниците и публиката сервираха инж. Александър Държиков – заместник-кмет по просвета и туризъм на Община Пловдив и членовете на журито доцент доктор Ангел Янков – шеф на РЕМ – Пловдив, проф. доктор инж. Димитър Димитров – ректор на ВУАРР и Цочо Пеев – ръководител на Дружеството на пловдивските карикатуристи.

„ Карикатурата е повсеместен „ език “, който няма потребност от думи. Той нормално си служи с послания, „ облечени “ в комизъм, които са разбираеми за всички по света. Участниците намират остроумни отговори по тематиката, а доста от тях демонстрират, че освен познават националните мъдрости, а оферират и собствен личен прочит, с който да ги обогатят “ акцентира шефът на музея доцент доктор Ангел Янков. „ Със характерните си изразни средства те ни разкриват какво са благосъстоянието и милостинята за тях, демонстрират другата ценностна система на заможния и на бедния човек, пробват се да отговорят на въпросите: би трябвало ли да имаш, с цел да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава. В последна сметка се получи една пъстра мозайка от разнообразни креативен хрумвания по заложената тематика “ добави още доцент Янков.

„ Благодаря на всички създатели, които се включиха. Пожелавам им здраве, доста бъдещи триумфи и ентусиазъм. Със сигурност, животът им сервира всекидневно тематики за творчество. Очакваме ги и на идващото 10-то юбилейно биенале през 2019 година, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата “ сподели заместник-кметът Александър Държиков, който откри публично изложбата на номинираните и наградени карикатури.

„ Не мога да скрия голямото си задоволство от обстоятелството, че с всяко последващо биенале, този конгрес от ден на ден се утвърждава като място за среща на разнообразни култури, за развиване на нови хрумвания и авторски визии. Гордея се, че Пловдив има своето флагче, своето особено място на международната карта на карикатуристите “ сподели в приветствието си проф. доктор инж. Димитър Димитров, който заяви и няколко вести. За първи път в историята на форума, към този момент е избрана тематиката за идващото издание през 2019-та и тя е „ Абсурди и опасности на културата “. Предвижда се отпечатването на юбилеен първокласен азбучник, съдържащ най-хубавите достижения от 10-те издания от 2001 година до в този момент. За първи път на деветото биенале е планувано проведено „ закриване “ с тридневно шоу, в което ще вземат присъединяване писатели, актьори, художници, музиканти, които ще показват „ скритите “ си гении в области, които не са тяхна специалност.

Петимата, които получиха Награди „ Майстор на карикатурата “ 2017 са създателите: Валерий Дорошенко от Украйна, Якша Влахович от Сърбия, Аурел Щефан Александреску от Румъния, Сергей Семендяев от Украйна и Николай Георгиев – Кайо от България. Специалната премия на ректора на ВУАРР отиде при Чиореан Корнел – Марин от Румъния.

Всички номинирани и наградени произведения са отпечатани в каталога на Деветото интернационално биенале „ Майстори на карикатурата “, който може да бъде закупен на място в музея.
 Петима получиха званието „ Майстор на карикатурата “  Петима получиха званието „ Майстор на карикатурата “
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР