В утрешния брой на вестник Марица очаквайте тези и много

...
В утрешния брой на вестник Марица очаквайте тези и много
Коментари Харесай

Четете в Марица - Бюджетът на Пловдив - постна пица

В утрешния брой на вестник " Марица " очаквайте тези и доста други забавни авторски разработки, тематики и изявленията: 

Проверяват преподавател след недоволство от ученички  

Районна прокуратура и отдел „ Закрила на детето “ започнаха инспекция по сигнал против учител от Хуманитарната гимназия в Пловдив. До това се стига, откакто ученички споделили пред педагогическия консултант за  поведение на учителя, което намират за несвоевременно и със полов подтекст. 

Докато се обясни въпросът, преподавателят е излязъл в неплатен отпуск до края на годината.

Сезирали сме институциите по член 7, алинея 1 от Закона за протекция на детето, сподели шефът Емил Начев и отхвърли да разяснява случая. Това законово състояние изисква лица, на които са станали известни обстоятелства, заради които дете се нуждае от протекция, да осведомят Министерство на вътрешните работи, „ Социално подкрепяне “ и Държавната организация за протекция на детето.

Бюджетът на Пловдив - постна пица

Чудо би станало, в случай че на фона на икономическата рецесия и фрапантния растеж на инфлацията Община Пловдив показва обилие от пари в хазната си. И защото чудесата се случват нормално единствено в приказките, в края на финансовата година картината не е изненадваща. Отчетът на администрацията за десетте месеца демонстрира, че приходите, които според Закона за локални налози и такси си остават в градската хазна, са по-малко от плануваните заради стагнацията, а разноските са повече, защото действителното повишаване на част от артикули и услуги доближи рекордните 50%.

Финансов колапс обаче не се чака, обратно на  мрачните прогнози на скептиците, тъй като се харчат толкоз пари, колкото има в наличност.

Още за парите на община Пловдив – в тематиката на „ Марица ”.

Величко Родопски, заместник-кмет „ Финанси и икономически действия “:  Инфлацията вкара в риск строителната стратегия на Общината 

Досега не сме позволили закъснение при погашение на  заплатите и  осигуровките на  близо 11 000 чиновници, работещи в бюджетните звена. През декември би трябвало да дадем по две заплати във всички структури, на които се заплаща от общинския бюджет, в това число на образователните, детските и обществените заведения. Според разпоредбите възнагражденията се изплащат, като мине месецът, само че в този момент ще се вземат  за ноември и декември, както е  заложено в бюджета. Това е огромен разход - близо 45 млн. лв., само че няма да оставим чиновниците без пари.  Всички заплащания се правят без забавяне, в това число в сферите на спорта и културата. Навреме превеждаме средства на общинските предприятия и на компаниите, които имат контракти с Община Пловдив, откакто те показват фактури за осъществен размер работа, разяснява в изявление за „ Марица ” Величко  Родопски.

Костадин Паскалев:  Участие в държавно управление с ГЕРБ ще унищожи вечно Българска социалистическа партия

На последните избори Българска социалистическа партия реализира най-слабия резултат от десетилетия насам и през днешния ден има едвам 24 народни представители. Хора от лявото пространство коментирахме нуждата от обединяване, което да вдигне ясно представителността в Народното събрание, респективно в изпълнителната власт. В НДК ще бъдем група хора от Българска социалистическа партия, вътрешни обединения като „ Социализъм 21 век “, „ Социалисти БГ “, кметове, общински партийни структури. Решихме, че е добре да предизвикаме сходен разговор, наблягам, равнопоставен, без да има водещи персони или партии. Просто да седнем и да поговорим какви са левите хрумвания на България, какви са левите секторни политики. И допустимо ли е да се стигне до организационно обединяване на левите политически субекти. Това е първичната концепция, споделя в изявление за „ Марица ” Костадин Паскалев.

Десетки общини отпадат от листата на селските региони

„ Гилотината “ е заложена в националния Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година, където има нова национална формулировка на „ селски региони ”. Според нея селска община е тази, в която няма обитаемо място с население над 15 000 души. Съгласно тази формулировка 215 общини от общо 265 общини в България са класифицирани като селски регион. За съпоставяне - съгласно настоящето определение селските региони включваха общини, в които най-голямото обитаемо място има до 30 000 поданици. В документа не е посочено какви са претекстовете за измененията.

Още доста любопитни обстоятелства четете в приложението „ Агрo ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР