В условията на заплаха от коронавирус COVID-19 и поради многобройни

...
В условията на заплаха от коронавирус COVID-19 и поради многобройни
Коментари Харесай

Вижте кои маски вършат работа срещу коронавируса

В изискванията на опасност от ковид COVID-19 и заради многочислени запитвания Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) разгласява уточнения за персоналните защитни средства и за условията на европейското законодателство към маските.
Информацията е доста значима за компании и организации, които би трябвало да обезпечат отбрана на своя личен състав.

Има еврорегламент от 2016 година, който дефинира какви би трябвало да са маските за отбрана на дихателните пътища. Това са произведения с най-високата степен на отбрана – категория III, т.е. те са животоспасяващи. Те би трябвало да дават отговор на стандарт EN 149:2001 + A1:2009 за „ филтриращи полумаски за отбрана от частици “, показват от ДАМТН. Полумаски са, тъй като покриват лицето отчасти – от носа до под брадичката. Те могат да бъдат за еднократна приложимост и за многократна такава.

Пазарът демонстрира, че производителите на тези ЛПС имат разнообразни решения за полумаски, предпазващи от дребни частици, какъвто е и ковид COVID-19, изясняват от организацията. В това число попадат полумаски от вида FFP, които са със или без клапа.

Световната здравна организация е изследвала размера на ковид и специалистите са решили, че в тази ситуация е потребно да се употребяват защитни средства от следните класове:

маски от вид FFP1, които филтрират 50 % външния въздух,
маски от вид FFP2, които филтрират 92 % външния въздух,
маски от вид FFP3, които филтрират 98 % външния въздух.

100 % пречистване е невероятно, защото даже при най-плътно слагане на полумаската върху лицето постоянно има някакво „ подсмукване “ на въздух, прецизира ДАМТН.

Маските, които подхождат на условията на Европейски Съюз, би трябвало да бъдат обозначени по следния образцов метод: „ Филтрираща полумаска за отбрана от частици EN 149:2001 FFP1 “ – EN 149 е евростандартът, 2001 е годината на издание, FFP1 е класът на изделието.

Тези персонални защитни средства (ЛПС) са минали всички специфични процедури на изпитване (нарича се „ оценяване на сходството “). Това се отбелязва със съдебна експертиза. Маските би трябвало да са съпроводени с директива за приложимост на български език. Освен това би трябвало да имат Европейски пример на Декларацията за сходство (ЕОДС) и тя да е налична за потребителя (ЕОДС би трябвало да съпровожда продукта или в инструкцията би трябвало да е записан линк, на който потребителят може да я откри в електронен вид).

В инструкцията производителят е задължен да изясни по какъв начин се слага и носи полумаската и по какъв начин се съхранява и почиства – в случай че е за многократна приложимост. Задължително е да се вижда срокът на валидност.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР