В условията на повишен риск от заболяване от коронавирус Ковид-19

...
В условията на повишен риск от заболяване от коронавирус Ковид-19
Коментари Харесай

Имунологът доц. Манев с 10 стъпки срещу Covid-19 и ролята на патогенетичната терапия

В изискванията на нараснал риск от заболяване от ковид Ковид-19 би трябвало да се прави имунопрофилактика и имунотерапия на добити имунни дефицити при хора в преклонна възраст и онкоболните, а при болните инфектирани с вируса да стартира патогенетична терапия.

На този стадий, заради неналичието на характерно лекуване, се прави симптоматично /при главоболие, при температура и други признаци./ Това е належащо, само че е извънредно незадоволително за избавяне на човешкия живот, съобщи пред Dir.bg доцент доктор Влади Манев.

Преди 30 години доцент Манев прави революционно изобретение в медицината. Открива нов стратегически метод в имунотерапия на рака - по какъв начин да бъде освободен отделяният от раковите кафези протеин, който блокира Т-клетките на имунната система при използване на лекуване на заболели със злокачествени тумори (ин витро).

Теорията му за лекуването на рака се удостоверява с Нобеловата премия за медицина за 2018 година,която бе присъдена на американеца Джеймс Алисън и японенеца Тасуку Хонджо.

Днес проф. Манев към момента е уверен, че България може да се подреди измежду водещите страни в онколечението, тъй като има научния капацитет, само че единствено в случай че има държавна политика за това за основаване на Институт за развиване на имунотерапията и имунопрофилактика на рака и възобновяване .

Настоящата пандемия от Ковид-19 потвърждава, че в случай че имаше към този момент оголен преди години "Национален профилиран Институт за имунотерапия и имунопрофилактика на рака ", щеше да има къде да се прави медицина за битка с имунните дефицити, да се профилактират освен онкоболните, само че и възрастните клинично здрави хора, които в този момент са най-тежко наранени от Ковид-19, уверен е той.

Доц. доктор В. Манев има първата тапия у нас по специалността "Имунология ". Председател е на програмен съвещателен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака " към здравна фондация "Контрол на добитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда ", Носител е на наградата "Изобретател на 2016 ".

- Доц. Манев, Вие сте модернист и изобретател в имунологията. Какво оферирате по отношение на пандемията Covid-19?

- Мерките в съответната пандемична конюнктура са две съществени групи: обществени ограничения, които са предписаните от оперативния щаб за битка Коронавирус Ковид -19, и медицински.

Медицинските ограничения в изискванията на нараснал риск от Ковид-19 би трябвало да включват имунопрофилактика на добити имунни дефицити при хората в преклонна възраст и онкоболните, а при болните инфектирани с вируса да стартира патогенетична терапия.

Защо е нужна и каква? Вярно е, че не съществува характерна терапия, няма основана ваксина и други има обаче една неизползвана или най-малко незадоволително употребена опция. От фундаменталната и клиничната имунология се известно е, че с изключение на характерен добит имунитет (примерно с ваксини) имунната система разполага с тъй наречените неспецифичен имунитет.

Той може да се подтиква със характерни и неспецифични средства и индиректно се форсира основаването на характерен имунитет.

Коронавирусът "Ковид -19 " поразява най-тежко възрастни хора над 60-70-годишна възраст с съпътстващи хронични болести. С доста съществено нараснал риск са и онкоболните, изключително, които сега са на цитостатична терапия. Общото сред двете групи е, че се чака да имат и постоянно имат в друга степен добит имунен недостиг.

При първата група поражда заради постепенна възрастова инволюция (намаляване) на тимусната жлеза в друга степен при другите хора, а при вторите заради провежданата цитостатична терапия. И двете групи се нуждаят от индивидуализирана и следена неспецифична имунопрофилактика и имунотерапия на добитите имунни дефицити (ПИД).

- Какъв е съветът Ви за усилване на имунната отбрана на възрастните и заболели хора против настоящия ковид?

За имунопрофилактика на добитите имунни дефицити при главните две рискови групи Препоръчвам следното:

При възрастни хора над 55-60-годишна възраст

1. Лактоферинът/ЛФ/ е най-важната молекула изолирана от майчина коластра. Трябва да е с непорочност над 85%. Доказано е от нас преди повече от 30-40 години, и че на нея се дължат значими защитните свойства.

Има следната характерност: Тя е ненаситена с желязо респ. единствено 25% от рецепторите за желязо са заети. а останалите рецепторни места са свободни. Като свързва и лишава желязото, попречва развиването на микроорганизмите, тъй като е значим растежен фактор за тях както и за туморните кафези.

Доказахме през 80-ге години, че има рецептори за ЛФ върху неутрофилните левкоцити (проф.А.Манева д.б.н. обява САЩ) Установихме първи в света, че този рецептор, свързвайки ЛФ, усилва в пъти фагоцитарната интензивност /първото ходило на имунната система (доц.д-р В.Манев, обява САЩ)

Молекулата на лактофериа има директен антивирусен и интибактериален резултат като има способността да ги убива като пробива мембраните или обвивките им.Лактоферинът се намира у нас под разнообразни търговски наименования като хранителна добавка в аптечната мрежа/АМ/.

Добре е да е чист без други съставки. През последните 10 години са патетовапни в Съединени американски щати и Европейски патенти за изобретения с клинично потвърден резултат, че съчетаването на ЛФ, с ваксина способства в пъти за по-висок и под напрежение имунитет.

2. Перорална ваксина за повишение отбраната на бронхите и белия дроб се намира в аптечната мрежа наше произвеждане или вносна. Приема се заран х 1 табл. или капсула/ дружно ЛФ.

3. Олиго и полипептиди, изолирани от свински далак/ импорт от Германия/. След взимане на нагоре изброените препарати, се продължава 20 дни.

4. Витамини : А,В, С,.Д и вит. Е като последният се пие най-малко 2 часа след вит. С. Вит Д х 1-4 капки на ден.

5. При пораждане на белодробни феномени да се употребява всекидневно топлинно обработен лук (печен). По данни от авторитетно американско научно списание по пулмология е потвърдено клинично, че печеният лук съгласно същите клинични наблюдения в Инститнут по пулмология в Съединени американски щати има лечебен резултат включително и при рак на белия дроб.

6.Известно е още от началото 20 век, че френски ловци когато са консумирали полусурови или леко термично обработени на пара и/или скара черен дроб и сърца от патици са забелязали, че не боледували от вирусин инфекции през зимата, когато вървят на лов.

Установено е, че сърцата и черния дроб на патици съдържат доста огромно количество РНК. Вероятно по пътя на конкурентното инхибиране вирусите евентуално няма къде да се прикачат за клетката и да влязат в нея и се развъждат.

В тази връзка предлагам министър председателят и зравният министър да възложат на водещия у нас вирусолог по ХИВ проф. Радка Аргирова, като й се дават всички пълномощия със статут на "Комисар " по тематиката, с цялостно логистично обезпечаване, да провежда в Българска академия на науките или където предложи незабавно изследване и потвърди в период до 2-3 месеца при лабораторни условия може ли РНК изолирана от черен дроб и миокард на патици да измества Коронавируса Ковид-19 и да не се свързва за клетъчния рецептор?

7. Инхалации с етеричнни масла /масло от Чаено дърво, масло от евксалипт при дихателни инфекции на горните и доблите дихателни пътища, ХОББ и други

8. Използване стационарни домашни кварцови лампи за УВЧ за профилактика на вирусни инфекции с облъчване по 1-2 мин.

9. След парантералната терапия (венозно вливане), едно от главните средства за детоксикация на организма в клиниките по токсикология, е пиенето на наситената (тъмнокафява) шипкова запарка /.

10. Научни проучвания от дълго време са потвърдили, че умерените и леки ежедневни физически уражнения съчетани с постепенно и вероятното по-дълбоко йогийско дишане имат добър или еднакъв резултат на всички други най-съвременни и скъпи лекарствени средства при хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ).

За имунопрофилактиката при възрастни онкоболни/със солидни тумори/

Възможна е имунопрофилактика единствено след привършване на всички п редписани курсовете за химиотерапия, лъчетерапия,хормонотерапия Препоръчва се т.н.третична имунопрофилактика като се ползва цялостната скица разказана нагоре с препарати №1,2,3,4, №6 (без вит.В-комплекс), №7 в съответната поредност, дълготрайност и периоди (без №5 и №8).

По време на химиотерапия се прави единствено под контрола на клиничен имунолог с опит в имуноонкологията.

За инфектираните с COVD-19

За тази група е належащо неотложно осъществяване на животоспасяваща патогенетична терапия . На този стадий заради неналичието на характерно лекуване се прави симптоматично лекуване /при главоболие, при температура и други признаци./ Това е належащо, само че е извънредно незадоволително за избавяне на човешкия живот.

Има неотдавна оповестени систематизирани данни за главните промени, които настъпват в организма на инфектирания болен човек с Ковид-19 и разрешават незабавно включване на ефикасна патогенетична терапия. Регистрира ни са значими промени при проучване на:

1.Пълната кръвна картина /ПКК/ с диференциално преброяване се открива лимфопения с или без левкопения.

2. Значими отклонения при някои биохимични индикатори /ЛДХ, тропонин, С-реактивен протеин, интерлевкин 6, нараснал Д-димер и други съпровождащи тежък инфекциозен развой.3.Данните от имунния статус на болните записват намаляване на Т- хелперите и Т-супресорите.

На основата на оповестените настоящите данни са потвърдени следните съществени патологични и лечебни казуса,които подлежат на неотложно и най-съвременно патогенетично лекуване, а точно: 1 Средно тежък или тежък Т-клетъчен имунен недостиг. 2. Изразен инфекциозен развой.

3. Силно нараснал риск от тромбоемболизъм с развиване на високо рискови инсулти и инфаркти заради активиране каскадата на тромбоцитната агрегация. 4.Автоинтоксикация.

Когато се знаят патогенетичните фактори и механизми на измененията на клетъчно и молекулярно равнище при болните с Ковид-19, актуалната медицина има средства и подходи, с които може да сложи под надзор настъпващите и съпровождащи инфекцията патологични промени и намалеят опасности от тежки затруднения.

Правилното формулиране на проблемите дава и решението им. Първият проблем на Т-клетъчен добит имунен недостиг е предмет на специалността "Клинична имунология ", вторият проблем е предмет на специалността Клинична токсикология, а третият проблем е предмет на хематолозите.

Извод:Ефективна животоспасяваща патогенетична терапия може да се прави от мултидисциплинарен екип от клинични имунолози, токсиколози, интернисти,хематолози, инфекционисти и други

- Защо вирусът нападна най-много възрастните хора и каква е връзката му с предходния пандемичен ковид през 2003 година в Китай?

Високата смъртност и тежкото протичане най-вече при възрастни хора в напредала възраст се дължат най-вероятно на добит приблизително тежък неманифестиран клинично или тежък имунен дефицит/ТПИД/ зародили заради съчетаване на два съществени фактора:

- неподходящи промени в околната среда в районен и планетарен мащаб;

- настъпваща инволуция/атрофия/ на тимусната жлеза при хора в преклонна възраст.

По данни на СЗО преди повече от 30 години е открито в планетарен мащаб, че заради неподходящи промени в околната среда/радиация,тежки метали, фини прахови частици, стрес, авитаминози, белтъчен недостиг, селскостопански и битови токсини, хронични наднормени професионални вредности и други нездравословни фактори от околната среда е открито, че 10-15% от клинично здравите хора имат добит имунен недостиг /ПИД/, а в някои екологично застрашени райони, тези проценти могат да стигнат 20-30 и повече при клинично здрави хора.

Замърсяването на въздуха в Китай, съгласно медийни изявления, е било над 10 пъти над пределно допустимите правила и се е равнявало, изчислено по токсичност върху организма, на изпушване всекидневно на 36 цигари от дребните деца до възрастните хора.

Коронавирусите за известни на здравната науката от 50 и повече години. Вероятно нещо се е случило в околната среда в районен и планетарен мащаб, водещо до разновидност на известните Коронавируси много преди 2003 г.Тогава е зародила епидемията от ТЕЖЪК ОБСТРУКТИВЕН РЕСПИРАТОРЕН СИНДРОМ (ТОРС).

Какво е общото за хората над 60-70 година от имунологичен аспект? Общото е, че при хора над 60 г възраст са физиологично обусловените промени в тимусната жлеза, виновна за Т-клетъчия имунитет, респ. за противовирусния и противотуморния клетъчен имунитет, и тогава настава в друга степен Т-клетъчен добит имунен недостиг и понижена противирусната и противотуморна отбрана на организма.

При комбиниране на възрастово обусловения добития имунен недостиг като се прибавят и неподходящото въздействие на факторите от околната среда като прахови частици и други химически вредности от околната среда се поврежда освен БЕЛИЯ ДРОБ, само че прониквайки в кръвта по този начин се поврежда целия човешки организъм включително и регулаторните функционалности на имунната система.

Поради изброените две съществени сложни аргументи при възрастни хора изключително в преклонна възраст може да се чака над 50% от тях клинично неманифестиран междинна по степен добит имунен дефицит/ПИД/ или даже в друга степен ТЕЖЪК ПРИДОБИТ ИМУНЕН ДЕФИЦИТ/ТПИД /. На този декор става допустимо да се развие тежка вирусна пневмония с висок леталитет.

Настоящият извод съответствува с отчета ми през 2005 година за въздействието на нездравословните фактори от околната срада върху имунната система, изнесен на юбилейната научна конференция "Проблеми на имунологичното здраве при започване на ХХI век " с интернационално присъединяване и проведена от Българска академия на науките по самодейност на здравна фондация "Контрол на добитите имунни дефицити свързаии с промени в околната среда ".

- Вие от дълго време настоявате за основаване на профилиран "Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановянане ". Каква би могла да бъде ролята му в сегашната пандемична обстановка?

- В отговора на поставените от Вас нагоре въпроси обясних в детайли и аргументирах значимостта от динамичен надзор на добитите имунни дефицит/ПИД/,свързани с промени в околната среда в районен и в планетарен мащаб. Би могло да се изследват представителни групи в разнообразни и райони на страната за определяне степента на /ПИД/.

Така биха могли рано да се профилактират рисковете от пораждане на тъй наречените имуноасоциирани болести включително инфекциозни каквато пандемия имаме през днешния ден от Корана вирус Ковид -19. Тя потегли и се популяризира, съгласно нас, както заради екологични проблеми от нездравословни аерозоли и други районни фактори и такива в планетарен мащаб.

Такава конструкция предлагаме от доста години да се разкрие или най-малко една "Клиника/Институт/ за имунотерапия, имунопрофилактика на рака, и нововъведения ". Обявили сме преди повече от 20 години, че в предмета на такава конструкция ще влизат профилактиката, контрола на добитите имунни дефицити, свързани с промени в околната среда и терапия.

Сериозни ограничения и дейности в тази посока не бяха подхванати и ето, че в този момент обстановката ни завари неподготвени и освен за онкоболните.

Тази наша концепция не е от в този момент. За това свидетелства освен абвиатурата на представляваната от нас здравна фондация "Контрол на добитите имунни дефицити свързани с промени в околната среда ", а и на първо място нейната активност, в детайли разказана в директория "Инициатива ".

Не е ли необичайно, че тази година се навършват 25 година от оповестяване на задачата на здравната фондация за откриване на профилирана клиника за "Имунотерапия и имунопрофилактика на рака ". За това тогава бе проведен огромен концерт в Сатиричния спектакъл, София с присъединяване а най-известните и обичани изпълнители/Емил Димитров, Маргарита Хранова, Васил Петров,певци от хора на Националната опера и други Водещ спектакъла бе известният и почитан публицист Драган Тенев.

След доста години очаквания и разочарования, през днешния ден четвърт век по-късно организираме още веднъж Петиция по същата тематика.

- Оптимист ли сте, че петицията ще помогне за основаване на Института и имате ли към този момент поддръжка от медицинските среди?

- След дълги години напразна преписка с Министерството на здравеопазването бяхме принудени неотдавна да стартираме и "Петицията ". Настояваме за повече късмет за живот на няколко десетки хиляди онкоболни с откриване на Национален/или Балкански/ профилиран Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възобновяване https://www.peticiq.com/243314

Вярвам, че ще успеем, тъй като и националните консултанти по онкология /Проф.К.Тимчева и проф.А. Дудов/ поддържат самодейността, тъй като в подписката в петицията има освен доста лекари. Настоящата пандемия от Ковид-19 потвърждава, че в случай че имаше към този момент оголен преди години "Национален профилиран Институт за имунотерапия и имунопрофилактика на рака " щеше да има къде да се прави медицина за битка с имунните дефицити, да се профилактират освен онкоболните, само че и възрастните клинично здрави хора, които в този момент са най-тежко наранени от Ковид-19. Затова, моят апел към всички е да поддържат петицията.

- Каква е Вашата прогноза за намаляване на вируса и прекосяване на пика в Европа и в света?

- Коронавирусите предизвикват епидемии изборно в есенно-зимния интервал и ранната пролет.Тази закономернст е обвързвана с пониженото слънцегреене в есенно-зимния интервал ранна пролет респ.намаленото количество на ултравиолетови лъчи/УВЛ/.Те са убийствените за вирусите, бактериите и други микроорганизми.

Настъпване на по-силно и дълготрайно слънцегреене последователно ще се отслаби вирулентността/заразността / и трансмисивността на този вирус от въздействието на слънчевите УВЛ.

Провежданите противоепидемични ограничения на страната целят да се печели време. С тази тактичност за отсрочване и недопускане на епидемиологичен врив ще се даде плацдарм от време да се получи последователно по-добър натурален групов имунитет изключително при по-младите хора, тези в междинна възраст и в преклонна възраст, без да са преболедували тежко.

Ако се реализиран поставените противоепидемични цели, дружно с настъпването и разгръщането на пролетния сезон, би могло да се чака, че през втората половина на месец април, след Великден бихме могли да чакаме в по-оптимистичния вид епидемията да бъде овладяна, да не се стигне до неконтролируем епидемиологичен гърмеж.

Нужно е в този момент обединяване на целия народен капацитет от учени в региона на здравната просвета и процедура, по този начин ще се оправим.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР