В условията на напрегнато изслушване Роза Делауро, депутат, изрази първоначалния

...
В условията на напрегнато изслушване Роза Делауро, депутат, изрази първоначалния
Коментари Харесай

Правителството на САЩ може да спре работа през октомври – ето защо

В изискванията на с напрежение чуване Роза Делауро, народен представител, изрази първичния си оптимизъм във връзка с признатата неотдавна договорка за тавана на дълга, която съгласно нея ще обезпечи безпроблемно финансиране на държавното управление на Съединени американски щати в период и с минимални трагични последствия.

Тя обаче бързо изрази угриженост, че този метод наподобява е липсващ. ДеЛауро предизвести , че в случай че водачът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти продължи да подценява закона, прекъсването на работата на държавното управление през октомври става съвсем неизбежно.

По-долу са изложени главните идни стадии и евентуалните опасности за стопанската система:

Сложен развой на разпределяне на бюджетни заеми през лятото

Комисията по бюджетните заеми на Камарата на представителите, ръководена от ръководителя Кей Грейнджър, ще играе основна роля при приемането на 12 обособени законопроекта, които дефинират разноските за разнообразни държавни браншове като селското стопанство, образованието и националната сигурност. Този развой, контрактуван като част от договорката за тавана на дълга, служи като начална стъпка в по-широките договаряния за бюджета.

Предизвикателството се крие в съглашението на Маккарти, което в този момент подчинява тези законопроекти на Камарата на представителите на по-ниски равнища на разноските въз основа на бюджета за фискалната 2022 година

Вследствие на това републиканците от Камарата на представителите търсят спомагателни съкращения в размер на към $120 милиарда отвън контрактуваното в договорката за тавана на дълга. Грейнджър твърди, че ходът на републиканците е законен, потвърждавайки, че договорката за тавана на дълга открива таван на разноските, а не долна граница. Членове на Демократическата партия като Делауро изрично се опълчват на тази позиция.

Сенатската комисия по бюджетните заеми, ръководена от сенатор Пати Мъри, ще организира паралелни чувания през цялото лято, с цел да предложи свои лични проекти за разноски, съобразени с контрактуваните равнища. Това основава предпоставки за конфликт през есента, когато двете камари ще се опитат да преодолеят разликите си.

Грег Валиер, основен пълководец по американската политика в AGF Investments, акцентира смисъла на тези събития, като означи, че финансовите пазари ще наблюдават деликатно този развой.

Председателят на Народното събрание Маккарти остава оптимист, отхвърляйки вероятността за продължителна невъзможност и прикани за по-позитивна вероятност.

Потенциално прекъсване на работата на държавното управление през есента

Едно от главните опасения е опцията за прекъсване на работата на държавното управление на 1 октомври, в случай че не бъде реализирано двупартийно съглашение. Продължителните различия сред Камарата на представителите и Сената могат да доведат до ново прекъсване на неосновните услуги през есента.

Брайън Гарднър, основен пълководец на Stifel за политиката във Вашингтон, акцентира, че прекъсването на работата на държавното управление може краткотрайно да повлияе на финансовите пазари, само че те постоянно се възвръщат, откакто се появят сигнали за съглашение за обновяване на работата на държавното управление.

Политическият риск от прекъсване на работата на държавното управление обаче понастоящем не е регистриран на пазарите и може да се трансформира в съществена грижа за вложителите и стопанската система през есента, в случай че не се очертае компромис.

Освен това няколко фискални крайни периода и значими законодателни точки, като да вземем за пример повторното одобряване на Закона за въздухоплаването и Закона за селското стопанство, могат да се окажат заплетени в бюджетното опълчване, създавайки спомагателен безпорядък, който може да се популяризира в стопанската система като цяло.

Потенциални наложителни съкращения на разноските на 1 януари

Ако през есента безизходицата остане нерешена, вниманието ще се насочи към по-сериозната фискална бездна, която чака Вашингтон на 1 януари 2024 година

Съгласно съглашението за тавана на дълга, в случай че до идната година не бъде реализирано общо съглашение за бюджета, дискреционните държавни разноски ще бъдат понижени с 1%. Тези съкращения ще бъдат повсеместни и ще обиден освен обществените стратегии, само че и разноските за защита.

Такива съкращения биха могли да имат широкообхватни последствия за стопанската система, макар че законодателите от разнообразни политически партии евентуално ще положат общи старания да избегнат груби съкращения, които биха засегнали разнообразни браншове – от Пентагона до Министерството на образованието.

Следващите месеци ще разкрият дейностите и позициите на най-консервативните членове на Камарата на представителите, които на този стадий наподобяват нетърпеливи за нова борба.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР