В условията на COVID 19 много хора остават без работа

...
В условията на COVID 19 много хора остават без работа
Коментари Харесай

Практиката показа: мораториум за спиране на тока е ненужен

В изискванията на Коронавирус 19 доста хора остават без работа или не съумяват да стигнат до касите и да платят битовите си сметки, измежду които и тези за ток. С този мотив от Българска социалистическа партия желаеха мораториум върху изключване на зареждането до момента в който трае изключителното състояние. Идеята не беше призната с претекст, че това е популизъм и ще сложи под опасност сигурността на енергийната система.
Какво демонстрират първите данни на енергийното министерство? Нито един клиент не е изключен от мрежата в последния месец, енергийните сдружения са сключили съвсем 11 хиляди съглашения със своите клиенти, с които са разсрочени заплащания при съществуване на финансови проблеми. Инициативата за тези съглашения е на сдруженията и това става след оценка на потреблението и опциите му за погашение на насъбраните отговорности по координиран график.
Нещо повече, 70% от сметките за ток към този момент са платени, като част от потребителите са се възползвали от въведеното удължение на периода за заплащане (от 10 на 20 дни). Благодарение на това е непокътнато финансовото здраве на енергийната система - електроснабдителните сдружения са платили своите отговорности към Националната електрическа компания (НЕК), а тя от своя страна към производителите.
По данни на енергийния регулатор (КЕВР) всеки месец електроснабдителните сдружения събират по малко под 180 млн. лв.. Към ЧЕЗ отиват най-вече, 71 млн. лв.., към ЕVN – 63,5 млн. лв., а към Енерго Про – 44 млн. лв.. От тях те задържат 2%, след което финансовият поток потегля към мрежовите оператори (ЕРП), където се заплащат таксите за достъп и транспорт към разпределителната мрежа, към държавния Електроенергиен систематичен оператор (ЕСО), където също се заплащат такси за преносната мрежа, само че в действителност доста огромната част от тези средства отиват в НЕК, която се разплаща с производителите на електрическа сила.
Така че точно ролята на държавната НЕК в тази система е от основно значение за системата. Компанията е публичен снабдител и като такава е част и от нациоаналната сигурност и нейната непоклатимост подсигурява и сигурността на доставките на ток. Дружеството завършва първото тримесечие на облага от 13 млн. лв., демонстрират още данните на министър Теменужка Петкова. Компанията е записала минимална загуба за 2019 година в размер на 1,26 млн. лв.. Сега срокът за заплащане на сметките за ток е продължен още малко - до 30 дни, а се разискват хрумвания и след края на изключителното състояние да няма струпване на неплатени сметки за затруднените клиенти. Реалността обаче демонстрира, че нападателна държавна интервенция в бранша постоянно се оказва ненужна, а сдруженията стават гъвкави в изискванията на изключително състояние.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР