В Унгария избухнаха масови протести. Демонстрантите призовават Виктор Орбан да

...
В Унгария избухнаха масови протести. Демонстрантите призовават Виктор Орбан да
Коментари Харесай

Против Орбан пуснаха технологии на Майдана

В Унгария избухнаха всеобщи митинги. Демонстрантите приканват Виктор Орбан да подаде оставка. Преди това огромни улични митинги на недоволни от държавното управление на Фицо се организираха и в Словакия. И двете страни се считат за съществена съпротива на волята на Брюксел в Европейския съюз. Кой има изгода от подклаждането на неодобрение в тези страни?

В Будапеща се организира факелно шествие с искане за оставката на унгарския министър председател Виктор Орбан и основния прокурор Петер Полт. Това заяви локалното издание „ Непсово “. Протестите бяха проведени от Петер Мадяр, някогашен държавен чиновник и член на ръководещата партия ФИДЕС.

Демонстрантите потеглиха от постройката на Главната прокуратура към Народното събрание и централния площад на Будапеща. Обръщайки се към присъстващите водачът на придвижването акцентира, че това събитие е от национално значение. Според него унгарците, без значение от политическите възгледи, са се обединили, с цел да изразят недоволството си от държавното управление.

„ Само за няколко дни страната се потопи в най-голямата си политическа, морална и правна рецесия след промяната на режима “, сподели Мадяр. Броят на участниците в митинга непрестанно нараства. Ако в самото начало на улицата имаше към 3000 души, то сега, в който колоната наближи площада, тя се състоеше от 10 хиляди.

Тълпата скандира антикорупционни лозунги. Лидерът на митинга упрекна Виктор Орбан и фамилията му в нелегално замогване и също по този начин акцентира, че цялата унгарска държавна система е построена към прикриването на неговите закононарушения. Една от дамите, присъстващи на митинга, сподели, че актуалният министър председател има активи на стойност над 3 милиарда форинта (над 7,5 милиона евро).

Сегашните демонстрации са резултат от нашумял корупционен скандал, иницииран от Петер Мадяр. Наскоро той разгласява онлайн аудиозапис, в който някогашната му брачна половинка, която напусна поста министър на правораздаването, Юдит Варга, упреква членове на вътрешния кръг на премиера в корист с власт.

Както оповестява „ Политико “, оповестената информация допуска, че началникът на кабинета на Орбан Антал Роган е фалшифицирал документи, свързани със случая на някогашния държавен секретар в Министерството на правораздаването Пал Велнер, упрекнат в корупция. Представителят на настоящето държавно управление Золтан Ковач отхвърля всички обвинявания. Според него Мадяр се пробва да преследва някогашната си брачна половинка. Самата Варга разяснява протичащото се в обществените мрежи, където приказва за дълбокия потрес от демонстрациите, както и за случаите на изнудване и домашно принуждение от някогашния ѝ брачен партньор.

Да напомним, че през януари огромни антиправителствени митинги се организираха и в Словакия. Около 27 хиляди души пристигнаха на митингите в Братислава. Освен това опозиционните сили оповестиха манифестации от сходен темперамент в още 14 града на страната. На една от демонстрациите пристигна и ръководителят на партията „ Прогресивна Словакия “, заместник-председателят на Народното събрание Михал Симечка. По време на обръщението си към тълпата той акцентира, че министър председателят Робърт Фицо явно е подценил „ желанието на хората да пазят справедливостта “. Публиката го поддържа със викания " Няма да мълчим " и " Да го спрем ".

Прави усещане, че Унгария и Словакия са главните опозиционери на демократичния курс на Европейски Съюз. Подробно сме писали, че тези страни, на фона на неналичието на схващане от Брюксел, са способни да образуват военно-политически съюз. Междувременно експертната общественост счита, че гражданското неодобрение в двете страни може да се подклажда извън. Така Вашингтон и Брюксел в навечерието на изборите за Европейски парламент желаят да поправят политиките на Будапеща и Братислава.

„ В Унгария има жители, които са недоволни от политиката на Орбан. Още повече, че преди този момент столицата гласоподава срещу неговата партия. Затова не е изненадващо, че в Будапеща се организира факелно шествие “, сподели Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет.

„ Друго е, че на процедура няма изгледи за разширение на този митинг. Първо, уличната политика е нещо всекидневно в Европа. Второ, Орбан претърпя доста по-големи офанзиви против себе си. Затова допускам, че той няма да реагира по никакъв метод на това деяние “, отбелязва събеседникът.

„ Лидерите на унгарската съпротива са заинтригувани от този митинг. Те желаят да се потвърдят, с цел да получат поддръжката на популацията и Брюксел. Факт е, че скоро ще има избори за Европейски парламент. Почти всичко, което се случва в този момент в Европейски Съюз, би трябвало да се гледа през призмата на този избор “, акцентира той.

„ Не мисля, че технологиите на Майдана ще бъдат употребявани против Унгария. Това е страна от Европейския съюз, нейните граници са отворени и огромните митинги могат да бъдат рискови за прилежащите страни. Затова Орбан ще бъде обект на спънка на равнище Европейски Съюз, като не дава пари, поддържа опозицията и приготвя публичното мнение против него. Ще бъде направено всичко, с цел да се подсигурява, че лоялните на Брюксел сили ще дойдат на власт на идващите избори “, сподели Трухачов. В Унгария и Словакия въздействието на антиправителствените сили ще нараства, счита немският политолог Александър Рар. „ Европейският съюз, Съединени американски щати и Англия ще ги поддържат. Разбира се, те няма да се намесват директно в обстановката в Будапеща и Братислава, само че ще се опитат да усилят личното си въздействие посредством разнообразни неправителствени организации “, сподели той.

„ Разбира се, не може изцяло да се изключи опцията за експлоадиране на „ оранжеви революции “ в Унгария и Словакия. Въпреки това, съдейки по резултатите от изборите, болшинството от популацията в тези страни поддържа актуалните си водачи. Така идеологическите пукнатини са все по-видими в Европейски Съюз “, отбелязва събеседникът.

„ Будапеща и Братислава интензивно се съпротивляват на начинания, идващи от Брюксел. В доста западноевропейски страни се чака на власт да дойдат десни сили. В такава обстановка локалните елити се пробват с всички сили да запазят демокрацията и демократичната идеология. В борбата са въвлечени медии и даже научни институти “, акцентира специалистът. „ Съюзът има възприятието, че е обкръжен от двете страни. На изток позициите на Русия се ускоряват, а в Съединени американски щати има сериозен риск Доналд Тръмп да се върне в Белия дом. Бившият глава на Щатите може да си сложи за цел да „ дисциплинира ” Европа. Междувременно остават три месеца до съдбоносните избори за Европейски парламент “, прецизира той.

„ През това време актуалните елити би трябвало да укрепят личните си позиции колкото е допустимо повече, с цел да предотвратят проваляне. Мисля, че всички сили, с които разполагат, ще бъдат хвърлени за това. Либералното управление няма да изпусне властта над Европейски Съюз без пердах “, заключава Рар.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24020Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед26771Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед65238Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед31090Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед13448Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед547104Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед177723Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135866Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121534Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91752Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениПроф. Иван Ангелов19087Напрежението сред НАТО и Русия растеХристо Георгиев23266„ Юмрукът “ на патриарх Неофит - Втора част Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР