В УМБАЛСМ Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне

...
В УМБАЛСМ Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне
Коментари Харесай

Доклад от 93 страници: В „Пирогов“ няма престъпления, злоупотреби и корупционни практики

В УМБАЛСМ „ Пирогов “ няма закононарушения, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на вреди в лечебното заведение. Това демонстрира завършилата инспекцията на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), инициирана от министъра на опазването на здравето проф. Хинков и присъединената към неговия сигнал прокурорска кореспонденция.

Спешната болница разпространиха до медиите изводите от отчета, който е в 93 страници.

От „ Пирогов “ напомнят, че инспекцията е била инициирана и от управлението на болничното заведение. Става дума за интервала от началото на юли 2022 година  до края на юли 2023 г. 

Въз основа на този отчет са издадени 4 акта за административни нарушавания. Първите три акта са за закъснение от няколко дни на качване на информацията в профилираната осведомителна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това закъснение се дефинира като маловажно. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в обстановка на непреведени от предходното управление търг и неприключила процедура по нов. Това е осъществено от управлението в  ситуация на последна нужда заради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази процедура е открита в множеството лечебни заведения в страната. Според член 8 от Закон за административните нарушения и наказания  „ Не са административни нарушавания действията, които са осъществени при неизбежна защита или последна нужда. “

От незабавната болница допълват, че чакат да видят дали въз основа на тези констатации на АДФИ министър Хинков ще отдръпна решението за промяна на управлението, аргументирано с осъществени финансови злоупотреби и закононарушения, съобщи БТВ. 

В началото на декември 2023 година министър Хинков съобщи, че в случай че се откри, че данните в отчет за „ Пирогов “ са измислени от специалистите, които са писали отчета, ще си подаде оставката.

На 5 декември стана известно, че шефът на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов " доктор Валентин Димитров е освободен от поста си. Дни преди този момент министърът на опазването на здравето сподели, че одит, осъществен в болница „ Пирогов “ в интервала юни 2022 – юли 2023 година, демонстрира финансови нарушавания в лечебното заведение, както и че болничното заведение е в неприятно финансово положение. Директорът на болничното заведение опроверга изказванията на министъра на опазването на здравето.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР