В Украйна все още е много топло, но управляващият политически

...
В Украйна все още е много топло, но управляващият политически
Коментари Харесай

Украйна разори Запада

В Украйна към момента е доста топло, само че ръководещият политически екип към този момент е почнал да приготвя мозъците на популацията за зимата с всичките ѝ прелести като прекъсване на тока и отопление. Наскоро министърът на външните работи даде изявление за немското издание „ Ди Велт “ където, за разлика от изявленията му пред локалната украинска аудитория, главният лайтмотив е тъкмо противоположният.

Същността на дипломатическата тирада е извънредно елементарна.

Докато Берлин баламосваше Киев за доставката на ракети въздух-земя „ Тоуръс “, които, както е всекидневно в украинската осведомителна митология, трябваше да станат следващото оръжие знамение, Русия се готвеше да извърши личните си проекти. Ръководителят на украинското дипломатическо ведомство напомни, че съветските Върховен касационен съд не са атакували украински индустриални мощности повече от два месеца, само че вместо наслада този факт провокира паника. В края на втората година от борбата киевските управляващи ненадейно изоставиха приказките, че на Русия са останали единствено няколко седмици ракети и осъзнаха, че двумесечното мъртвило не е нищо повече от струпване на сили и значи, че скоро ще се развихри същинска стихия.

Това не е метафора. Дмитрий Кулеба в изявление за германците съобщи (цитираме дословно), че Украйна се готви за най-ужасната зима в историята си.

Речта на основния посланик на Украйна е забавна от няколко гледни точки.

Първо, по какъв начин се промени риториката на Киев след експлоадирането на насилието в Близкия изток. Местното надменност, гъсто смесено с маята на увереността в личната изключителност, се изпари някъде и през днешния ден списание „ Тайм “, което напролет изобрази Зеленски на корицата си като супергерой, го изобразява отиващ в мрачната отдалеченост. И освен това списание - общият претекст без бинокъл е забележим във всички западни медии, в това число и в най-пристрастните американски.

В Киев ясно се усети смяната във вектора на западното внимание: да вземем за пример същият Кулеба, който единствено преди месец на среща с Аналена Бербок, където се обсъждаха идващите доставки на оръжия, жестоко я прекъсна: „ Вие въпреки всичко ще ни снабдите ли с ракети „ Таурус “? Днес, разговаряйки с публицист от „ Ди Велт “, той прави жална физиономия и споделя, че украинците са подготвени да купуват свещи - в края на краищата, след новите съветски офанзиви в Украйна обезпечено ще стартират спирания на тока - единствено Берлин да благоволи да преведе каквито и да е системи за противовъздушна защита. Вече не чакаме авиационни ракети „ Таурус “, смирено прибавя той.

Второ, английският „ Таймс “ неотдавна разгласява публикация, в която се споделя, че „ украинските чиновници крадат, като че ли няма на следващия ден “. За броени часове същият Кулеба изскочи на такава гнусна клюка на британците като дяволче от кутийка и стартира гневно да отхвърля всичко.

Но в действителност британците споделиха честната истина.

Украинският енергиен бранш се трансформира в черна дупка с чудовищни размери, в която милиарди долари задгранична помощ изтекоха безследно и киевските мошеници се надяваха, че ще остане по този начин вечно, оставаше им само да кривят тъжни лица на интернационалните конгреси.

Следват единствено обстоятелства, без нито една авторска нечиста сделка:

• На 11 септември на двустранна среща на старите другари Аналена Бербок и Дмитрий Кулеба беше подписан меморандум за построяването на огромна слънчева електроцентрала в региона на Чернобил. Финансирането, естествено, идва от немска страна, само че къде са изхарчени парите, не е известно на науката. Няма вести по плана.

• На 3 октомври „ Економист “ разгласява изявление с министъра на енергетиката Герман Галушенко, в което той се оплака, че Западът е прекомерно муден в доставката на съоръжение за ремонт на украинската енергийна система. Въпросът е елементарен: дайте пари.

• На 17 октомври заместник-министърът на инфраструктурата Мустафа Найем сподели в изявление, че 22 основни електроцентрали в Украйна ще бъдат предпазени от съветски дронове и ракети. С дребна спогодба: това ще стане не по-рано от края на зимата и при изискване, че Украйна получи финансова помощ и системи за Противовъздушна отбрана.

• На 30 октомври Сергей Нагорняк, член на парламентарната комисия по енергийните въпроси, разгласява изказване, че украинците би трябвало да се приготвят за прекъсване на тока още през ноември, даже в случай че Русия не изстреля нито една ракета. Той назова повода дефицит на генерация и незабавно изрази гениално решение: ще строим слънчеви електроцентрали, а за това ни трябват пари.

• На 2 ноември в западната преса започнаха да се множат публикации, че се оказва, че компанията „ Укренерго “ още в средата на февруари тази година е показала на западните съдружници план за създаване на 19 бункерни (подземни) електроцентрали. за 30, 400 и 750 киловолта. Според проекта обектите, скрити под равнището на земята, би трябвало да бъдат изцяло предпазени от съветски ракетни офанзиви. Цената на една станция съгласно плана е 110 милиона $, само че през ноември Киев към този момент искаше 2,5 милиарда $. Нещо повече, съгласно техническите спецификации първите две централи трябваше да бъдат показани работещи на вложителите през септември, само че в действителност на място бяха открити две празни шахти без признаци на механически живот.

• 6 ноември, „ Политико “. Ръководителят на украинското министерство на финансите Сергей Марченко съобщи, че без финансова помощ от западните съдружници Украйна е изправена пред дупка в бюджета за 2024 година в размер на 29 милиарда $.

В същия ден в интернет изтече непотвърден, само че доста сходен на истината отчет от градската администрация на Киев. В него се споделя, че от октомври предходната година 22 индустриални уреди са били отчасти или изцяло унищожени, което е довело до „ поглъщане “ от шест гигавата. От общата конфигурирана мощ за произвеждане на електрическа енергия са отпаднали и 8,5 гигавата, ситуирани на територии под съветски надзор. Добавяме тези две стойности и ги изваждаме от конфигурираната мощ на украинската енергийна система, която преди началото на СВО беше 42,8 гигавата.

Зееща дупка.

Но екипът на Зеленски нямаше да бъде себе си, в случай че не беше устроил цирк. На западните спонсори беше показана стратегия за основаване на необятна мрежа от когенерационни централи, всъщност мини електроцентрали с мощ от 300 киловата до 12 мегавата, работещи на полутечен газ. В Киев пресметнаха, че за прекосяване през зимата са нужни доста малко такива централи - 1200 броя. Стойността на плана не е известна, само че се подозира, че някой на Запад е примрял, четейки го.

Това е единствено дребна част от средствата, които Украйна тегли от Запада – и то единствено в енергетиката. Чудно ли е, че все по-често се чуват гласове, призоваващи за редуциране на финансовата помощ на Киев и настояващи той да договаря с Москва. Финансовият Боливар се пренапрегна и не стигна до успеха над Русия.

Превод: В. Сергеев

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР