В Украйна Москва води агресивна война. В Хага президентът Владимир

...
В Украйна Москва води агресивна война. В Хага президентът Владимир
Коментари Харесай

Ново ниво на абсурдност: Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

В Украйна Москва води нападателна война. В Хага президентът Владимир Путин е изправен пред заповед за арест за военни закононарушения. Но в Организация на обединените нации Русия е на път да поеме управлението на един от най-основните органи - Съвета за сигурност.

Страната пое председателството на 15-членния съвет, което се сменя на ротационен принцип всеки месец. Последният път, в който тя го оглавяваше беше през февруари 2022 година - тъкмо когато Путин стартира войната в Украйна.

Сега на процедура органът на Организация на обединените нации се управлява от страна, против чийто президент има издадена интернационална заповед за арест за хипотетични военни закононарушения. Съдът в Хага, който не е институция на Организация на обединените нации, издаде заповедта предишния месец.

Това обаче не попречи на Москва още веднъж да ръководи Съвета за сигурност, макар възраженията на Украйна. Органът има най-вече процедурна роля, като непрекъснати членове в него са още Съединените щати, Англия, Франция и Китай.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба назова съветското председателство " най-лошата първоаприлска смешка " и " блестящо увещание, че нещо не е наред с метода, по който действа интернационалната сигурност ".

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк съобщи, че този ход е " следващото посягане против интернационалното право ", а украинският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Сергий Кислица сподели, че " от 1 април органът се издига до ново равнище на глупост ".

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации дава отговор за поддържането на мира. В него са показани пет непрекъснати страни, които отразяват следвоенната конструкция, която е имала въздействие при образуването на Съвета. Членовете на тази група работят дружно с 10 страни, които не са непрекъснати членове.

Присъствието на Русия като непрекъснат член значи, че тя може да постанова несъгласие на резолюции. За да бъде гласувана резолюция в Съвета за сигурност, са нужни девет гласа " за ", като нито един от петте непрекъснати членове не може да гласоподава " срещу ". През февруари 2022 година Москва наложи несъгласие на резолюция, която имаше за цел да жигосах нашествието ѝ в Украйна.

Миналата година украинският президент Володимир Зеленски прикани Съвета за сигурност да се реформира или " да се разпусне изцяло ", обвинявайки го, че не е подхванал задоволително дейности, с цел да предотврати войната. Той също по този начин изиска Русия да бъде лишена от статута си на член в органа, само че това по този начин и не се случи.

Очаква се Съединени американски щати, Англия, Франция и техните поддръжници в съвета да покажат неодобрението си, като понижат равнището си на присъединяване в проведените от Москва събития през месеца, само че няма информация някоя от страните да възнамерява протест или различен тип митинг.

Вашингтон прикани съветската страна " да се държи професионално ", когато поеме ролята си на ръководител.

" За страдание, Русия е непрекъснат член на Съвета за сигурност и не съществува никакъв вероятен интернационален юридически път за смяна на тази действителност ", съобщи на брифинг тази седмица прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР