В Украйна има еманципирано отношение към самата президентска институция. Затова

...
В Украйна има еманципирано отношение към самата президентска институция. Затова
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Европа се събуди, осъзна, че укрепването на сигурността е първата стъпка към мира

В Украйна има еманципирано отношение към самата президентска институция. Затова в случай че изискат оставката на Зеленски – той ще напусне поста. Това демонстрират изследване, което оповести в студиото на Българска национална телевизия Елена Поптодорова, български посланик и политик.

Данните от проучването сочат още, че към този момент 90% от украинците желаят да бъдат част от западния свят. Това е дълбока смяна в съзнанието на тези хора. (…) И в случай че Германия не беше наложила през 2008 година да бъде отсрочено участието на Грузия и Украйна в НАТО, в този момент нямаше да се стигне до тази война. Тогава Русия нямаше да предприеме тази експанзия, счита Поптодорова.

Тя акцентира, че спор за цената на войната няма. Не вижда обаче в близко бъдеще светът да заживее в мир. Но действителността за Европа е, че тя се разсъни. Пример за това са Финландия и Швеция. Европа осъзнава, че би трябвало да се погрижи за личната си сигурност, че укрепването на сигурността е първата стъпка към мир, уточни дипломатът.

Различна бе гледната точка на журналиста Валери Тодоров, някогашен сътрудник на БНР в Москва. Той косвено стартира някои проруски тези, определяйки експанзията на Кремъл в Украйна като " прокси война " и изрази противоречие с това, че украинците към този момент имат една ясна прозападна ориентировка.

Не считам, че царува единогласие по отношение на войната и от двете страни – и в Русия, и в Украйна. Факт е, че тази война унищожава генерации. Трябва да се под напрежение всички старания, с цел да бъде прекъсната. Тя направи Европа по-слаба – и в икономическа, и в политическа. Тя раздели публичното мнение. Изобщи светът се трансформира. Затова е нужен различен взор върху районната и интернационалната сигурност. Освен това има и още един комплициран въпрос – мигрантската вълна, която е несъмнено опасност за Стария континент.

Той обаче регистрира, че тази война е голяма неточност на Русия. По неговите думи е било допустимо Путин да се отдръпна от поста още през 2021 година. Но Западът твърдо е желал Путин да изчезне и това е една от аргументите да се стигне до тази война.

Според журналистът у нас се развива една отрицателна русофобия, което не е в полза на българското общество. И даде за образец протичащото се към Паметника на руската войска, с чието пренасяне Тодоров не е склонен, въпреки да не го съобщи в прав текст. Това той дефинира като " блуждаене сред два национални комплекса ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР