В учебника по история в Гърция пише, че Кирил и

...
В учебника по история в Гърция пише, че Кирил и
Коментари Харесай

Какво пише в учебниците по история на Гърция за Кирил и Методий?

В учебника по история в Гърция написа, че Кирил и Методий са публични представители на византийската страна. Те са публични чиновници на Византия и са изпълнявали държавни задачи. Това изясни в студиото на " Денят стартира " Стефан Стоянов - някогашен народен представител от Съюз на демократичните сили и някогашен дипломат на България в Гърция във връзка предлагането 24 май да стане народен празник.

Стоянов изясни, че учебникът по история в южната ни съседка е единствено един и по него учат 11 милиона гръцки деца.

В учебника написа, че средновековната гръцка страна се назовава Византия и тя с разнообразни средства - с оръжие и дипломация, приобщава варварите към византийската цивилизация. Споменава се византийска страна и цивилизация, а не толкоз християнска. Пише още по какъв начин със мощ Борис I е бил заставен да одобри християнството и е кръстен персонално от император Михаил III. Когато Борис I се пробва да приказва още веднъж с папата, императорът още веднъж му праща армия.

В писмо до императора Ростислав моли за мисионери, които да проповядват и императорът разпорежда на Кирил да отиде на специфична просветителска задача. В учебника написа още, че византийските управляващи преследват проекта си за християнизиране на славянските нации с проницателност с предвидливост. Братята Кирил и Методий са част от учителите, които проповядват в други страни. Има също обособена политика за Русия и за западните славяни, сподели Стоянов.

Хубаво е политиците, които се занимават с тези въпроси, да имат повече просвета и знание, съобщи Стефан Стоянов и означи, че в Съединени американски щати да вземем за пример, смяната на един закон може да отнеме години.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР