Почти 70% от българите са на мнение, че 3 март

...
Почти 70% от българите са на мнение, че 3 март
Коментари Харесай

Галъп: 69,3% от българите смятат, че 3 март трябва да остане национален празник

Почти 70% от българите са на мнение, че 3 март би трябвало да остане народен празник на България. Това демонстрира на социологическата организация " Галъп ".

От отговорите на интервюираните излиза наяве, че 69,3% са за оставането на 3 март, а 14% се разпределят в други варианти сред формалните празници, свързани с националната история:
9,6% желаят промяна с празника на българската култура 24 май;3% – с Деня на Съединението 6 септември;1,4% – с Деня на независимостта 22 септември.


От " Галъп " са проучили настройките и за другите препоръчани конституционни промени:

61,3% считат, че е добре всеки български жител да може да подава самостоятелна конституционна тъжба . 12,2% не са съгласни.

Прави усещане, че болшинството - 49,7% не са дали отговор на въпроса дали е добре Висшият правосъден съвет да се раздели на две – съдийски и прокурорски съвет. 35,5% са " за ", 14,8% са " срещу " предлагането.

Идеята хора с двойно поданство да имат право да бъдат министри и депутати в България също среща ясна рецензия: 65% не са съгласни, а 17,5% утвърждават.

44,3% от интервюираните са срещу да се понижат пълномощията на президентите при съставянето на служебни държавни управления, против 29% " за ".



Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на " Галъп интернешънъл болкан ". Изследването е извършено сред 3 и 11 август 2023 година измежду 807 души по метода " лице в лице " с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР