В Турция се работи по проект, който ще постави под

...
В Турция се работи по проект, който ще постави под
Коментари Харесай

Турция ще разкаже за принудителното изселване на българските мюсюлмани

В Турция се работи по план, който ще сложи под прожекторите насилственото изселване на българската турска общественост през 80-те години на предишния век посредством основаване на образен списък на цялото тестване, заяви БГНЕС.

Асоциацията за просвета и взаимност на Балканските турци и държавното Председателство на турците в чужбина и сродните общности (YTB) работят по план, който ще сложи под прожекторите насилственото изселване на българската турска общественост през 80-те години посредством основаване на образен списък на цялото тестване.

Организаторите ще събират документи, фотоси, видеоклипове, дневници и сметки на жертвите преди 30-ата годишнина от случая, при който бяха изселени към 350 000 души.

Зам.-председателят на Асоциацията за просвета и взаимност на Балканските турци и координатор на плана Айхан Оран споделя, че желаят да запазят спомените за изселването живи.

Събраните материали се качват на уеб страницата за насилствена миграция от 1989 година “Отдавна мислим по какъв начин да разкажем на света историята на страданието на тези хора. Решихме да създадем уеб страница на британски, български и турски. Качваме всичко за насилствената миграция – от записки на жертви до писма, фотоси и дневници ”.

“Хората, потърпевши от това зло, желаят гласовете им да бъдат чути ”, сподели Оран пред Анадолската организация.

По-късно този месец в Коджаели в Северозападна Турция ще се организира възпоменателно събитие, а учени ще обсъдят обстоятелствата за изселването. На събитието също по този начин ще бъдат прожектирани документални филми и ще се организира галерия. Очевидци на изселването също ще опишат от първа ръка за своите премеждия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР