В Турция е открит още един древен подземен град, за

...
В Турция е открит още един древен подземен град, за
Коментари Харесай

Матиате – най-големият древен подземен град на Земята

В Турция е открит още един античен под земята град, за който се счита, че може да приюти 70 хиляди души.Ако е по този начин, това прави този град най-големият от всички сходни подземни градове, открити от археолозите.Много от Вас несъмнено са чували за античния град Деринкую, който се намира в Турция и е изкопан подземен преди към 3-4 хиляди години. Той има 8 равнища (етажа) и стига до дълбочина от 60 метра.

 Осемте равнища на град Деринкую
Осемте равнища на град ДеринкуюОткрит е от археолози през 1963 година и към момента впечатлява историците.

 underground derinkuyu - Матиате - най-големият античен под земята град на Земята (видео)
Деринкую обаче не е най-големият турски под земята град по повърхност. Недалеч от него се намира град Невшехир, учреден почти по същото време като Деринкую и имащ както подземни, по този начин и надземни здания. В него към момента живеят хора – повече от 67 хиляди души, а в антични времена минимум 20 хиляди са могли да се настанят в подземната му част.


 UndergroundCities06 - Матиате - най-големият античен под земята град на Земята (видео)
В Турция има няколко десетки подземни комплекса, от които шест са толкоз огромни, че се назовават ​​градове. Всъщност, под всяко нормално населено място жителите в антични времена са копали подземни равнища, с цел да се крият от врагове при положение на нападения.Подземните градове на Турция са неповторими исторически комплекси, присъщи единствено за тази територия. Смята се, че са издигнати, тъй като вулканичната канара е била елементарно обработвана, а по-късно при контакт с чист въздух се втвърдява и става доста постоянна. Така че подземните пещери и тунели, които са били изкопани, са доста надеждни и са се запазили хиляди години.Преди две години археолозите откриват там нов под земята град, който се оказва толкоз огромен, че до момента са разкопани към 3 % от територията му. Според учените това може да е най-големият под земята град в света.Четете още: Подземен тунел минава през територията на цяла БългарияВсеки ден разкопките разкриват доста стаи, тунели, скрити проходи и артефакти.

 e2 - Матиате - най-големият античен под земята град на Земята (видео)
Градът е наименуван Матиате („ Град на пещерите “). Открит е инцидентно при разчистване и опазване на исторически улици и къщи в град Мидят, провинция Мардин. Работници разчиствали известното преди този момент подземно помещение, когато откриват проход, водещ към незнайни тунели.Разкопките демонстрират, че под Мидят има доста антични подземни пространства, свързани с тунели. В стаите са открити разнообразни предмети от бита, а стените са изрисувани.Датирането на артефактите демонстрира възраст от съвсем 2 хиляди години, тъй че този град евентуално е по-млад от Деринкую и Нившехир.

 15257891 - Матиате - най-големият античен под земята град на Земята (видео)
Гани Таркан, шеф на Музея Мардин и началник на разкопките в Мидят, споделя:„ Матиате се употребява непрестанно в продължение на 1900 години. Първоначално е издигнат като леговище или като път за бягство. Както знаете, християнството не е било публична вяра през II век след Христа и групи, които са приели християнството са склонни да намират леговище в подземни градове, с цел да избегнат преследването на Рим.Може би Матиате е едно от жилищните равнища, които са построили за тази цел. Според нашите оценки най-малко 60-70 хиляди души биха могли да се приютят в тези стаи и коридори.Към днешна дата археолозите са разкопали 49 стаи, в това число евентуални места за поклонение, кладенци за вода, килери за предпазване на храна, както и голям брой коридори и тунели, и съгласно нас това е единствено 3 % от общия размер на подземния град. “
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР