В Турция ДПС и кандидатът й за президент Мустафа Карадайъ

...
В Турция ДПС и кандидатът й за президент Мустафа Карадайъ
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Вотът в Турция премина при рекордна избирателна активност

В Турция Движение за права и свободи и претендентът й за президент Мустафа Карадайъ водят и в двата типа избори. За Движение за права и свободи са дали своят вот 81 261 души - или над 96% от всички участници във вота, а за Карадайъ-Михайлова - 81 125, което прави над 97%. Медиите в Турция отразяват изборите с акцент, че " турският претендент за президент на България Мустафа Карадайъ " е на трето място.

В Турция резултатите ясно демонстрират, интензивността е на път да доближи исторически върхове, невиждани от 2009 година до момента, когато гласоподаваха 91 000 души.

Движение за права и свободи е безапелационният победител на парламентарните избори с над 95% поддръжка от всички, излезли до урните да гласоподават. Кандидат-президентската двойка на придвижването Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова също завоюваха изборите за президент и вицепрезидент с над 96% поддръжка.

Движение за права и свободи, по всичко наподобява, съумя да активизира електората си в огромните градове в страната, като Истанбул, Бурса, Одрин и Чорлу.
Много са факторите за това, само че съгласно наблюдаващи един от тях се корени в повода, че за първи път Движение за права и свободи издигна собствен личен претендент за президент.

Изборите за президент и вицепрезидент получиха необятно медийно отразяване от националните медии на Турция, нещо което не се е случвало от години.

Що се отнася до самия избирателен ден, той мина при съществени опашки, които се извиха пред изборните секции поради бавното гласоподаване. Хората всеобщо се затрудняваха да гласоподават с машини, а тук-там членове на секционни изборни комисии помагаха на гласоподавателите да упражнят правото си на глас, взирайки се в екраните на машините. На места членове на комисии даже гласоподаваха вместо гласоподавателите.

Наложи се изборния ден да бъде продължен с още един час поради опашки пред секционни изборни комисии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР