В тунджанското село Бояджик отбелязаха 120 години от рождението на

...
В тунджанското село Бояджик отбелязаха 120 години от рождението на
Коментари Харесай

Отбелязаха 120 години от рождението на Джон Атанасов в родното му село Бояджик

В тунджанското село Бояджик означиха 120 години от рождението на Джон Атанасов, чиито корени са оттова. Пред паметника на изобретателя на компютъра венци и цветя сервираха поданици и посетители на бащиното му родно село. 

Дядото на Джон Атанасов по бащина линия е измежду убитите в Бояджишкия протест против османската власт на 17 май 1876 година , в който умират близо 200 поданици на селото. Успява обаче в прегръдката си да избави от патроните своя наследник Иван - бащата на Джон Атанасов, който след това емигрира в Америка, където основава семейство.

" Чест и достолепие е за нас като българи и като тунджанци да се се гордем с персона, чиито родови корени са надълбоко в земята на село Бояджик. Роден и израсъл в Съединените американски щати, Джон Атанасов цени и пази ревностно " наследството " от земята на предците си. Пази характера и духа на бояджишката фамилия Атанасови ", сподели в словото си заместник-кметът на община Тунджа Димитър Димитров.
 Българска телеграфна агенция
Изобретателят на компютъра е посещавал Бояджик два пъти - през 1970 година и през 1985 година. Паметникът на Джон Атанасов в селото беше повдигнат през 2003 година, във връзка 100 години от рождението му. 

Читалището в селото носи името на Джон Атанасов, стенна живопис с лика му украсява фасадата си. Наградата на община Тунджа за просвета , обучение, литература и изкуство също се споделя " Джон Атанасов ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР