В цялата страна продължават възпоменателните церемонии по повод 151-годишнината от

...
В цялата страна продължават възпоменателните церемонии по повод 151-годишнината от
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Възпоменателна церемония в София по повод 151 години от гибелта на Апостола

В цялата страна не престават възпоменателните церемонии във връзка 151-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Кулминацията е довечера пред паметника на Апостола в София.



По време на церемонията възпоменателно слово произнесоха президентът Румен Радев, кметът на София Васил Терзиев и ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

" Изправяме се още веднъж край лобното място на Апостола на българската независимост, с цел да почетем безсмъртното му дело и да си напомним думите и заветите му към поколенията. Почтен и съдбоносен, непретенциозен и безрезервен, застанал постоянно очи в очи със своя народ - Левски завоюва най-важната си борба. Пробуди порива към независимост, кали нрава на българите. Националната ни история пази спомен къде са оттеквали стъпките на Дякона, какъв брой са основаните от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му приятели. И въпреки всичко за нас, потомците най-истинският, най-живият спомен и облик за Апостола се крие в думите в писмата на именитото тефтерче. 151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи своя голям заряд. В него откриваме нашия общ нравствен дом. Търсим опора в подозрения и неволи, изпълваме с религия сърцата си. Апостолът не празнословеше, не обещаваше ненужно, думите не радваха себелюбивите, само че на всички места го слушаха притихнали ", подчмерта президентът Румен Радев.

Държавният глава добави:

" В оскотялото ни време на ротация на правила и полезности, измежду брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски наподобява мъчително неосъществим. Но въпреки и неосъществим, той в никакъв случай не крачи уединен. Милиони българи не престават да отстояват идеалите на Левски -тихо и настойчиво, като най-чистата мяра за личната си стойност. "



" Преди 151 години тук губи живота си Апостола на свободата, с цел да трансформира в вечен идеала за България, идеала за чиста и свята република - свободна, самостоятелна, горда. Всички ние в този град и във всяко кътче на България живеем върху завета на Левски. Преди век и половина Левски споделя, че днешният век е век на свободата. Свободата постоянно има недоброжелатели - от време на време външни, от време на време вътрешни. Свободата обаче стартира тогава, когато живеем думите на Апостола - нашата работа зависи от нашите лични старания. Никога не трябва да забравяме за това. Всичко зависи от всеки един от нас! ", сподели кметът на София Васил Терзиев.





Снимки: Българска телеграфна агенция И Цанка Николова, Българска национална телевизия


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР