В цялата страна административните съдилища са изключително натоварени. Това каза

...
В цялата страна административните съдилища са изключително натоварени. Това каза
Коментари Харесай

Председателят на ВАС: В цялата страна административните съдилища са изключително натоварени

В цялата страна административните съдилища са извънредно натоварени. Това сподели през днешния ден във Варна в отговор на журналистически въпрос ръководителят на Върховния административен съд /ВАС/ Георги Чолаков, който е измежду гостите на Национална научна конференция "Правото и бизнесът в актуалното общество ", която е проведена от катедра "Правни науки " в Икономическия университет в града.

Той разяснява, че се регистрира растеж на натовареност доста по-голям, в сравнение с в общите съдилища. Чолаков напомни, че затова през лятото Висшият правосъден съвет /ВСС/ е отпуснал спомагателни бройки в административните съдилища, които са натоварени. Във Варна не са отпуснати такива бройки, тъй като натовареността е към и над междинната за административните съдилища, изясни той.

Запитан за натовареността на административните съдилища с изборни каузи Чолаков сподели, че тематиката при тях сега е доста настояща. Той изясни, че към момента не са изтекли периодите за оборване и сега не може да каже какъв брой каузи ще бъдат формирани в страната.

Чолаков сподели, че следи непрестанно броят на делата, които се образуват, тъй като те подлежат на касационно обжалване и ще стигнат и до Върховен административен съд. Председателят на съда добави, че след балотажа срокът за оборване изтича в понеделник или вторник идната седмица и тогава ще е ясно какъв брой каузи се образуват. Той обаче добави, че в някои съдилища има формирани по 10-11 каузи, защото сега вървят най-тежките производства - обжалване на решения за общински препоръки.

По думите му тези каузи се тежки откъм фактология, преференции и формули за пресмятане на мандати.

Централен административен съд от дълго време не е настояща тематика, разяснява още Чолаков. Той напомни, че преди година и половина след решение на Конституционния съд се даде опция за смяна в административно-процесуалния кодекс и огромна част от подсъдността на делата на Върховия съд минаха в административните съдилища, което обезмисли концепцията за Централен административен съд.

В отговор на въпрос за избора на нов основен прокурор Чолаков напомни, че преди две години президентът е употребявал своите компетенции и е върнал и неговия избор. Това си е негово провомощие и чест прави на президента, че го направи в рационален период, сподели още той и добави, че оттук-нататък следва прегласуване. Чолаков напомни процедурата, че кандидатурата се прегласува и, в случай че тогава не събере нужните гласове, се приключва и се стартира нова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР