В цял свят битката е за ноу-хау с висока принадена

...
В цял свят битката е за ноу-хау с висока принадена
Коментари Харесай

Инвеститори подават ръка на стартиращи бизнеси

В целия свят борбата е за ноу-хау с висока принадена стойност, което пазарите ще обхванат на бърз или на по-бавен ход. Ентусиастите са доста, а печелившите - не толкоз. Редица страни са готови за това и дават много облекчения за умни глави, усетили нишата, които осъществят концепциите и плановете си, без значение по какъв начин и от кое място са тръгнали. Не инцидентно в езика ни потегли и доби известност терминът стартъп.

България също се пробва да вземе добре завоя, вършат се срещи, конференции, има към този момент и стартъп инкубатори за младежи, които да разполагат със свободата си и да покажат на какво са способни.

Вчера и през днешния ден в София Тех Парк се организира конференцията „ Перспективи пред стартъпите в България “ в границите на Sofia Startup Expo 2018, на която си дават среща бизнесмени и вложители. Хората със смели хрумвания са получили и специфична зала, където да покажат резултата от напъните си. Продуктите не са доста, само че когато си първоначално родилните петна не се виждат.

БГНЕС ви среща с някои от участниците във форума. Те имат какво да споделят от персонален опит, а други могат да се окуражат от тях, а и от информацията, която ще получат.

Етай Серфати, представител на компания от Израел:

Опитваме се да представим нашите артикули, да ги доведем в България - те оказват помощ на незрящи хора, снижават равнището на злополуките, доста по-малко произшествия има на пътя, в случай че хората научат за тях и ги употребяват. Те не са доста скъпи, само че има дотации за тях, планувани от държавните управления в целия свят.

Момчил Василев, изпълнителен шеф на предприемаческа мрежа:

През последните 1-2 година може очевидно да се усети вълната от образовани българи, които се завръщат от чужбина, с цел да развиват своите артикули тук, в България. Може би, те имат потребност да схванат, че у нас има зараждаща се инфраструктура, която да ги подкрепи в тези техни проекти и планове. Това важи във връзка с финансовата обезпеченост с помощта и на организации като нашата. Ние сме в страната, с цел да подпомогнем израстването на една концепция до сполучлив план и оттова - до сполучлив бизнес.

Нашата компания участва допълнително от 30 страни по света и сплотява много значителен запас за ноу-хау, разполагаме с повече от 4 000 ментора с професионален опит. Използваме знанието и опита на тези хора, с цел да могат начинаещите бизнесмени да заобикалят грешките и да одобряват провокациите, с които се сблъскват. Подпомагаме ги и посредством мрежата от сътрудници и вложители, с които работим - локални и интернационалните. Капиталът е значим - самите ние имаме световен фонд, който се влага в разрастващите се компании.

Всеки би се запитал по какъв начин избираме плановете, които да подкрепяме? На ревюто „ има компании, които към този момент са част от нашата мрежа и други, които са в развой на преценка и селекция. А другояче търсим избран профил - най-вече компании, които не са в напълно начална точка, в своя старт, а такива, които към този момент са припознати от пазара. Ще го кажа по ясно - такива, за които към този момент е регистрирана изгодата и добавената стойност на съответната услуга или артикул. От друга страна те са и компании, които занапред би трябвало да развият своя капацитет и мащаб. Разбира се, за нас са доста значими и хората, които стоят зад съответния бизнес. В тях би ни привлякла тяхната упоритост, желанието им да се учат и развиват, както и да имат самосъзнанието, че въз основата на триумфа си би трябвало да оказват помощ и на другите след тях. Това са най-общо критериите, по които избираме бизнесмените, с които да работим.

В нашия портфейл в България имаме 12 компании, с най-широк диапазон на активност - от IT, измежду които има към този момент много известни в тесните и необятни среди, през компании, които имат по-специфичен терен на активност, та даже и такива за произвеждане на първокласни обувки. В една екосистема има организации и вложители, които работят във всеки един сегмент – няма по какъв начин да има повсеместност тук, в случай че би трябвало да се работи дейно. Нашата задача е ориентирана към бизнесмени в разрастваща се фаза.

Галин Бонев, бизнесмен, създава електрически колела в България:

Започнахме през 2015 година и превърнахме заниманието си в бизнес. Иновативното при нас е, че сами си създаваме батериите, технологията, сами преценяме за кой пазар какви модели да създадем. За разлика от нашите съперници единствено част от частите ни са с генезис от Китай, множеството са наши разработки. Искаме да наложим електрическия велосипед като различно транспортно средство за напредване в градовете. Надяваме се хората да оставят колите си и да схванат, че има опция,която е налична, съществува и ги каним да дойдат и да тестват нашите колела. Досега сме произвели към този момент няколкостотин от тях, а финансирането досега беше от фамилни спестявания. Имам и няколко съдружника, които харесаха продукта и се причислиха към плана. Все още не сме употребили рискови фондове, само че в този момент сме в стадий на развиване, желаеме доста да развием производството и търсим по-сериозни вложения. Доскоро продавахме велосипедите си единствено в България, само че от 1 година имаме поръчки и ги изнасяме в Европа - във Англия, в Австрия и в Румъния. Цените ни са от 2 хиляди лева нагоре за численост, само че съпоставено с разноските за автомобил, а и поради лесната поддръжка, не излиза по никакъв начин скъпо.

Иван Кристоф - „ Човекът Паяк ”:

Тук съм, когато става дума за нововъведения, с цел да следя какви са трендовете. Защото до момента сякаш се рециклираха повече непознати ноу-хау хрумвания, а по-малко създавахме наши. За мен са значими плановете в избавителните интервенции по въздух,земя и вода, новите технологии, употребявани за тях.

Чувал съм от финансисти, че България е доста добра тестова база за нови артикули, тъй като сме дребен пазар. Това е преимущество за нас. Защото във финансово изражение пробата тук излиза в пъти по-евтино, в сравнение с в други страни, с цел да се ревизират качествата на един нов артикул. Но отговорност на държавното управление е да сътвори сигурност за развиване на новаторските компании. Ще призная, че има и неприятен рикошет от интензивността на някои бизнесмени - това е кражбата на концепциите им. Затова някои от тях вършат тестванията не с истинските си хрумвания и артикули. Би било отлично, в случай че се промени метода на мислене - освен в ръководството, само че и след хората. Трябва да се вършат същински нововъведения, а освен да се приказва за тях. За кражбата на хрумвания у нас мога да дам образец и от личен опит. Става дума за една община, с която споделях - дадох им добра концепция за доброволческо избавяне, станахме сътрудници, пък и го направих некомерсиално. Но давайки им към този момент ноу-хау – то, те не го използваха за образуване на доброволчески екипи и избавителни отряди, а забавиха нещата и в един миг продадоха концепцията. Разбрах за схемите им, за прехвърлянето на обществени средства… и се разочаровах. Защото видях личната си концепция по какъв начин се осъществя от други хора, които са нямали визия преди този момент от спецификата на тази активност. Това не е единствено проблем за България. И в други страни стават такива неща, само че в по-цивилизованите от нашата законодателството е мощно и те пази, а и компенсациите от такива обири са доста огромни. Така че дребни играчи не смеят да нарушават разпоредбите. Имам вяра за България, стига гнилите ябълки да се отделят от здравите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР