В Централна Азия балансът на силите се измества драстично в

...
В Централна Азия балансът на силите се измества драстично в
Коментари Харесай

Китай абсолютно игнорира Русия в Централна Азия

В Централна Азия салдото на силите се измества фрапантно в интерес на Китай за сметка на Русия. Такова мнение изрази философът, политолог, научен шеф на Центъра за обществена дипломация Алексей Полегки пред FREEДОМ.

През идващите няколко години въздействието на Русия ще понижава още повече и може да бъде наедно с всеки различен районен състезател. Като Турция или Иран. По-рано се смяташе, че Китай е водещата икономическа мощ в Централна Азия, до момента в който Русия е водеща мощ в областта на сигурността. Тази обстановка обаче се промени коренно, предават

Китай се трансформира освен в снабдител на вложения, само че и на сигурност. „ Виждаме по какъв начин се увеличи равнището на военно съдействие. Китай доставя избрани оръжия на Узбекистан и Таджикистан, знаем за военни бази в Таджикистан. Виждаме по какъв начин Китай безусловно пренебрегва Москва в контактите си с Централна Азия, имаше редица срещи сред централноазиатските страни и Китай. Тоест, по-рано сянката на Москва по някакъв метод можеше да участва тук, в този момент наподобява, че е там, само че отвън залите за договаряния “, сподели Полегки.

Според политолога от това се пробват да се възползват и водачите на страните от Централна Азия, пробвайки се да се дистанцират от Москва. „ Не изцяло, тъй като цялостната взаимозависимост от Китай също е проблематична за тях, тъй че те също употребяват наличието на Русия. Но те схващат чудесно, че този балансьор е безусловно непостижим по тегло. Съответно, тук можем да кажем, че Кремъл е предал Централна Азия значително на Китай “.

Междувременно съветникът на Зеленски – Михайло Подоляк, изрази мнение, че Русия е унищожила репутацията си и основният геополитически съперник на Съединени американски щати са китайците, а не руснаците. Той счита, че Руската федерация е изгубила статута, който имаше преди пълномащабното навлизане в Украйна. Русия е богата само на запаси, до момента в който Китай е военна и икономическа мощ, която има вероятност за развиване за идващите десетилетия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР