В центъра на София, но на метри под жълтите павета

...
В центъра на София, но на метри под жълтите павета
Коментари Харесай

Само по bTV: Къде ще се намира музеят на тоталитарния култ?

В центъра на София, само че на метри под жълтите павета се крие част от близкото минало. Теодора Енчева и операторът Огнян Кръстев описват за едно секретно пространство , което се мери с шест жилищни етажа.

Подземията при някогашния пантеон на Георги Димитров ще се трансфорат в музей на тоталитарния фетиш. Вижте единствено по bTV какво е останало изпод от времето на соца.

Снимка: bTV

От съображения за сигурност не ви демонстрираме от кое място се влиза в пространството под втория пантеон на комунистически водач в Европа.

Там в продължение на половин век е съхранявано мумифицираното тяло на комунистическия водач

Мястото се намира в самия център на София подземен, на към 15 000 квадратни метра. Там в продължение на половин век е съхранявано мумифицираното тяло на Георги Димитров. Едно от най-важните уреди за поддържката на тленните му остатъци се разкрива сред сривания, тиня, паяжини и влага.

В подземията има особено построено помещение, в което е непокътнат подемникът за събаряне и качване на тялото на Георги Димитров в траурната зала. На всеки три месеца мумията му е била обработвана с химикали.

Снимка: bTV

„ Тук експерти са работили върху това какви способи се ползват за балсамиране на тялото и за неговата консервация “, споделя Малина Едрева, ръководител на комисията по обучение и просвета в СОС.

В подземията са работили и админи с високо равнище на достъп. Има построена секретна връзка с така наречен петолъчка - митичната телефонна централа, по която членовете на Централен комитет на Българска комунистическа партия, управленията на министерства, районни партийни комитети в София и други, са разговаряли поверително.

„ Това пространство съставлява метафора на близкото ни минало. Отгоре няма нищо, а изпод в тъмното към момента работи тази необработена история “, добавя Малина Едрева.

Снимка: bTV

Хладилни камери, машинно помещение, турбини и още уреди ще бъдат непокътнати и реставрирани. Почти цялата техника е руско произвеждане от 70-те години.

Мавзолеят е издигнат за шест дни и се трансформира в център на култа към Георги Димитров. В национална република България е неизменима част от държавния и партийния протокол.

Снимка: bTV

Преди 34 години в пространството към него се организира първият огромен митинг против член 1 в Конституцията за управителната роля на Българска комунистическа партия.

Мавзолеят е взривен през 1999 година с решение на държавното управление на Иван Костов. Малка част от пространството под него пострада тогава и за прочут интервал от време беше леговище на тинейджъри и бездомни.

Снимки на Ладислав Цветков

Според желанията на общинските управляващи музеят на тоталитарния фетиш ще бъде отворен за гости през 2025 година, като ще бъде разгласен конкурс за проектирането му.

„ Подходът е интегриран, не е единствено архитектурен конкурс, какво видяхме,  е значимо дружно с архитектурата да вървят с описа - начало и рухването на режима. Виждали сме как  в музеите на Холокоста възпитаници организират урок със своите преподаватели “, добави Малина Едрева.

Снимка: bTV

България е единствената страна от някогашния социалистически лагер, в която няма издигнат музей на тоталитарния фетиш.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР