в центъра на Прага бяха ранени и 25 души, от

...
в центъра на Прага бяха ранени и 25 души, от
Коментари Харесай

Събитие от Русия вдъхновило стрелеца от Прага да убие десетки д...

в центъра на Прага бяха ранени и 25 души, от които 10 съществено. Това е най-тежката всеобща пукотевица в страната и една от най-тежките в Европа.

 

" Чешката република в никакъв случай не е преживявала сходен акт ", съобщи чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракусан малко след стрелбата на 21 декември, като добави, че няма индикации стрелбата да е обвързвана с интернационален тероризъм.

 

Началникът на полицията Мартин Вондрашек съобщи, че, най-вероятно е умрял от самоубийство. Не е ясно дали гибелта му е включена в броя на починалите, който е 14 души.

 

" Преди малко бях на мястото на ужасяващото закононарушение, видях голям боеприпас от оръжия и муниции в постройката на факултета ", съобщи полицейският шеф. " Ако не беше бързата интервенция на полицията, жертвите щяха да са в пъти повече ".

 

Вондрашек съобщи, че полицията счита, че стрелецът е умъртвил татко си в родния си град Хостун, западно от Прага, по-рано денем и че е възнамерявал да се самоубие.

 

Той добави, че полицията проверява дали стрелецът, който е легален собственик на оръжие, е същият нападател, който на 15 декември умъртви 32-годишен мъж и 2-месечната му щерка в парк в Прага.

Чешките медии оповестяват, че преди стрелбата в университета стрелецът е разгласил известия в Telegram, в които се загатва за пукотевица в учебно заведение в съветския град Брянск на 7 декември , при която 14-годишно съветско момиче открива огън с пушка по съучениците си, убива 13-годишно момиче и ранява няколко други, след което обръща оръжието против себе си и се самоубива, написа англоезичното централно издание на " Свободна Европа ", което е основано точно в Прага - на към 6 км. от Карловия университет.

В известията се споделя, че полицията в този момент ревизира негови изявления в обществените мрежи, в това число друга, в която той споделя, че ненавижда света и желае да остави колкото се може повече болежка в него.

" Всички просто ме мразеха, ненавиждат ме и ще ме ненавиждат. Не ми пука, тъй като това е взаимно ", споделя той в обява в Telegram, съгласно чешките медии.

Органите на реда проверяват дали насилствените известия на съветски език , оповестени в Telegram под името Давид Козак, са свързани със стрелеца, добави полицейският шеф. В едно от известията се споделя, че ентусиазъм са дали две всеобщи стрелби в Русия - тази през този месец в учебно заведение в Брянск покрай границата с Украйна и втората през 2021 година в Казан, столицата на съветската област Татарстан.

" Много ме въодушеви Алина... доста ", се споделя в известие, оповестено на 10 декември, три дни откакто 14-годишното съветско момиче Алина Афанаскина откри огън по съучениците си, убивайки двама от тях, с пушка в Брянск. Но известието продължава: " Тя сигурно не е умъртвила задоволително. Ще се опитам да поправя това ".

Масовите стрелби са необичайност в Европа, само че през тази година имаше най-малко още три такива. През март въоръжен мъж в немския град Хамбург простреля шестима души и рани осем, преди да се самоубие.

Другите две бяха осъществени в Сърбия в границите на една седмица през май. 13-годишно момче простреля осем съученици и охранител в учебно заведение в Белград. Два дни по-късно въоръжен мъж умъртви осем души и рани 14 други в село покрай сръбската столица.

 

Президентът на Чехия Петър Павел съобщи, че е " шокиран " от случилото се и сервира съболезнования на околните на жертвите, както и водачите на Германия, Франция, Словакия, Европейския съюз и Израел.

Белият дом съобщи, че Съединените щати са подготвени да окажат нужната поддръжка на Чешката република.

" Федералните управляващи са в контакт с чешките управляващи в хода на следствието на този случай и ние сме подготвени да предоставим спомагателна поддръжка при нужда ", съобщи прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Украинският президент Володимир Зеленски също реагира с потрес и горест.

" Изразявам откровените си съболезнования на фамилиите на жертвите и поисквам на ранените бързо възобновяване, съобщи той на X, някогашния Twitter.

Стрелбата е станала в постройката на катедрата по философия на Философския факултет на Карловия университет, намираща се на площад " Ян Палах ", което провокира суматоха в целия център на Прага.

Снимка, която се популяризира в обществените мрежи, демонстрира група от осем студенти, които са се качили през прозорците, с цел да се скрият на перваза на постройката на към пет етажа.

Преподавателят в университета Сергей Медведев удостовери пред " Свободна Европа ", че преподавателите и студентите са получили известия по електронната поща, в които са били инструктирани да останат барикадирани в класните си стаи и да изключат осветлението, с цел да се предпазят от стрелеца, който по това време се е намирал в постройката.

 

Медведев описа, че е изнасял лекция, когато той и студентите му почнали да чуват крясъци и сирени. Когато погледнали през прозореца и видели, че улиците са отцепени, а мостът е празен, те се барикадирали в класната стая, до момента в който дойдат специфичните сили.

Всички студенти, които били с него, се измъкнали наред, сподели той, само че на излизане видели " ужасна " сцена, която включвала кръв по стълбището и носилки, на които наподобява имало тела.

" Не знаехме какво се случва... и по какъв начин ще свърши ", споделя ученичката Лиза Чухарова пред " Current Time ", описвайки по какъв начин тя и съучениците ѝ се барикадирали в аудиторията в продължение на 40 минути, до момента в който не пристигнали специфичните сили и не им споделили да излязат с вдигнати ръце.

" Навсякъде имаше прекалено много кръв и носилки в близост ", сподели тя и добави, че чиновниците на незабавна помощ са били разполагаем, с цел да окажат психическа поддръжка на тези, които са имали потребност от нея, дружно с чай и железни покривала, с цел да се стоплят.

" Те споделят, че всичко ще бъде наред ", сподели тя.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР