В цели области има оборудване, но кадрите не стигатГотови сме

...
В цели области има оборудване, но кадрите не стигатГотови сме
Коментари Харесай

COVID зоните боксуват, безплатни лекарства няма

В цели области има съоръжение, само че фрагментите не стигат
Готови сме да плащаме за всички лекарства, съобщи шефът на НЗОК проф. Петко Салчев

Правилата не обслужвали съответно пациентите, настояват лекари

В цели области в страната към момента няма разкрити Коронавирус зони, сподели инспекция на „ Труд”. Съгласно решение на здравното министерство болните с ковид с леки или приблизително тежки признаци може да се лекуват гратис вкъщи, откакто преминат през прегледи в такива центрове, в които са съсредоточени на едно място диагностика, лабораторни проучвания и определяне на медикаменти.

Благоевградска област е една от тези, в които няма открит нито един Коронавирус център, през който да минават болните, а поради това хората са лишени и от безвъзмездни медикаменти за лекуване. Причината е, че в нито един град в района към МЦ или ДКЦ не са направени Коронавирус зони, а шефовете се оправдават, че нямали личен състав.

„ Разкриването на Коронавирус центрове изисква подписване на контракт с РЗОК след непринудено заявление за това. Към момента нямаме информация за сключили такива договори”, потвърдиха и от РЗИ-Благоевград.
От РЗОК пък обявиха, че са създали предложения към всички лечебни заведения за сключване на анекси. Те допускат, че до седмица ще се откри метод да се отворят сходни зони.

Във Велико Търново също няма регистрирани Коронавирус зони, по тази причина няма и доставка на безвъзмездни медикаменти. „ Има доста неясноти към тези зони и надлежно обезпечаването на медикаментите. Затова се чака да се трансформират разпоредбите, тъй като в този момент не обслужват съответно пациентите”, разяснява пред „ Труд” доктор Христо Димитров, ръководител на районната конструкция на Българския лекарски съюз.

В Шумен в Коронавирус зоната на ДКЦ 1 през днешния ден към момента не беше почнало изписване на безвъзмездни лекарства поради механически проблем. Нужно е време за инсталиране на стратегия и това ще се случи до ден, сподели шефът на ДКЦ 1 доктор Магдалена Ангелова.

Медици упорстват да се изясни добре кои са тъкмо безплатните медикаменти, които се поставят, тъй като има леки форми на Коронавирус, за които те не са нужни.

Пред „ Труд” шефът на НЗОК проф. Петко Салчев съобщи, че касата е подготвена да заплаща всички медикаменти, издадени за Коронавирус заболели. „ Това че някои шефове на зони настояват, че чакат инструкции, е тъй като не мечтаният да се преценяват с предписанията на касата. Още в петък са изпратени тези предписания”, уточни той.

Джипитата без наряди
В Пловдив чакат програмен продукт, във Варна вършат проучвания
По няколко Коронавирус зони работят към този момент в Пловдив и Варна. В Града под тепетата те са в ДКЦ-тата с номера 1,2 и 7. В останалите поликлиники и медицински центрове още изследват опциите това да се случи.

„ Проблемът е, че с цел да има такава зона, би трябвало да се обезпечи непрекъснато настоящ екип от доктор и сестра, което е мъчно при този дефицит на медици. Не можем да накараме общопрактикуващите лекари да дават наряди в зоните. В тази обстановка най-добре се вижда какъв проблем е, че джипитата са еднолични търговци, които имат връзки единствено със Здравната каса, те не са подчинени на никого”, разяснява за „ Труд” шефът на дирекция „ Здравеопазване” доктор Калин Калинов.

Очаква се раздаването на безвъзмездни медикаменти против ковид в Пловдив да стартира, когато ДКЦ-тата получат софтуера с методиката по какъв начин тъкмо ще става това.

Междувременно прегледите в Коронавирус зоните в общинските ДКЦ във Варна вървят. В ДКЦ 1 кабинетът приема и в почивните дни, като се вършат и клинични и рентгенови проучвания. В ДКЦ 2 в кв. „ Аспарухово” графикът е от понеделник до петък, а всеки работен ден от 10 до 12 ч има „ зелен коридор” за проучвания.
Идентично е разписанието на кабинета в ДКЦ 3, където обаче „ зелен коридор” за лабораторни и рентгенови проби работи в понеделник, сряда и четвъртък от 14 до 16,30 ч.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР