В целенасочените си усилия за справяне с климатичната криза хората

...
В целенасочените си усилия за справяне с климатичната криза хората
Коментари Харесай

Как големите вятърни електроцентрали влияят на живота в морето?

В целенасочените си старания за справяне с климатичната рецесия хората се насочват към морските вятърни паркове като източник на възобновима сила. Дали обаче и по какъв начин това се отразява на заобикалящите ги морски жители?

Морските ветропаркове са безусловно една от най-големите форми на възобновима сила. Най-големият в света е с повърхност от 462 кв. км., като всяка турбина се намира на 200 м. над морето. Капацитетът ѝ е задоволителен за зареждането на над 1,4 милиона жилища.

Но какво влияние оказват високите турбини върху живота във водата, а и в небето?

Смята се, че могат да повлияят на морския живот по редица способи – от шума и променената хидродинамика, които нарушават държанието на рибите, до промени в числеността и разнообразието на типовете в региона.

Засегнати могат да бъдат освен обитаващите океана същества. Морските птици, които живеят в Северно и Балтийско море – където има доста такива централи – също се считат за застрашени. В отчет на BirdLife International се показва, че 12 типа морски птици от Северно и Балтийско море са изложени на висок риск от перките, а седем – на висок риск от разселване заради построяването им.

Не всички въздействия обаче са негативни – някои проучвания демонстрират, че фермите имат капацитет и за изгоди за околната среда.

Проучване, което наблюдава придвижването на морските и сивите тюлени в Северно море, откри, че те са чести гости на две ферми, където търсят плячка сред турбините. Изследователите допускат, че те могат да работят като изкуствени рифове, които съставляват нов и съсредоточен източник на плячка. В региони, в които морският живот е станал по-малко гъст, това може да разреши той да процъфти още веднъж.

И въпреки всичко откривателите изясняват, че е мъчно да се планува цялостният обсег на евентуалните екологични последствия от тези непредвидени изкуствени рифове.

„ Само дребна част от изследваните от нас тюлени използваха вятърни паркове “, декларира тогава пред „ Гардиън “ създателят на проучването Дебора Ръсел.

„ Понастоящем тези структури покриват дребна част от обсега на тюлените в морето. С разрастването на вятърните паркове евентуално ще бъдат наранени доста повече тюлени. “

В заключението на изследването се показва, че ще са нужни спомагателни проучвания, с цел да се направи точна оценка на въздействието.

Но може би няма да се наложи да се чака толкоз дълго. Тъй като държавните управления не престават да утвърждават нови такива централи, прекосяването към тях като източник на възобновима сила евентуално ще продължи. Ако казусът е подобен, по какъв начин хората могат да оказват помощ за свеждане до най-малко на въздействието им върху заобикалящата ги морска среда? Учените оферират няколко хрумвания.

През март 2022 година откривателите разгласиха изследване, в което се показва, че проектантите би трябвало да положат повече старания, с цел да включат в проектите си данни за популациите на морските птици, изключително за тези типове, които към този момент изпитват спад в броя си заради други фактори.

„ Ако съществуващите фактори за смяна на популацията не се вземат поради по време на оценките, бъдещите закани евентуално ще бъдат подценени “, споделя Катрин Хорсуил, водещ създател на изследването, в изказване. „ Нуждаем се от вятърни паркове, с цел да се оправим с климатичната рецесия, само че опазването на биологичното многообразие също би трябвало да бъде приоритет. Трябва да засилим оценките, с цел да сме сигурни, че евентуалните въздействия върху към този момент изпитващите усложнения диви животни, като да вземем за пример чайките, са по-добре разбрани. “

Що се отнася до морските птици, учените са измислили способи, по които самите турбини могат да бъдат изменени, в това число и да се боядисат на черно-бели линии, с цел да ги виждат птиците по-добре. Изследователите създават и изкуствени структури за гнездене, които са сложени наоколо до фермата край крайбрежията на Съфолк, Англия, макар че ще е належащо известно време, с цел да се откри дали те са трансформирали равнището на смъртността.

Що се отнася до това, което може да се направи под водата, учените и фирмите, които се занимават с производството на фермите, работят дружно за основаването на изкуствени рифове към вятърните паркове както в Северно море, по този начин и в тропически региони.

Като забележителен източник на възобновима сила и основен участник в битката с изменението на климата, вятърната сила наподобява няма да изчезне. За да се избегне заместването на един проблем със основаването на нов, наподобява, че откривателите и дизайнерите ще би трябвало да продължат да работят ръка за ръка, с цел да подсигуряват, че фермите и морският живот могат сполучливо да живеят един до различен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР