В църквата да се каже, че историята няма значение е

...
В църквата да се каже, че историята няма значение е
Коментари Харесай

Проф. Матанов: Архиепископията в РСМ се опитва да си присвои Охридската българска архиепископия

В църквата да се каже, че историята няма значение е груба неточност. Това съобщи в изявление за БГНЕС известният историк проф. Христо Матанов, експерт по средновековна българска и балканска история. Той разяснява последните събития в Македонската православна черква, която се пробва да си присвои Охридската българска архиепископия с изказванието, че историята и характерът на тази църковна институция няма никакво значение, значимо е какво е актуалното й състояние.

„ Явленията в църквата са консервативни и се развиват постепенно. Не може да не знаеш от кое място си тръгнал и накъде отиваш. В църковната история не можеш да кажеш оттук-нататък дадена черква е еди-каква си и няма значение каква е била до теб “, безапелационен е проф. Матанов.

По отношение на това дали претенциите на МПЦ са канонични, медиавистът напомни, че самото основаване на Охридската архиепископия не е напълно канонично, тъй като тя е основана от византийския император Василий II Българоубиец след рухването на Първото българско царство през 1018 година

„ По принцип, църквата не може да бъде създавана от световна власт. Седмото апостолско предписание гласи, че архиерей, който получи властта от светско лице, би трябвало да бъде отстранен. Не можем да променим историята. Както Йоан Цимисхий е тръгнал против Преславска България в Страстната седмица, когато нищо значително не се прави, по този начин и тук имаме известно нарушение на канона. “ - уточни историкът.

„ Когато става въпрос за Охридската архиепископия, би трябвало да се знае, че без значение от това кой е седял на Охридския трон или до каква степен се е простирала нейната пълномощия в историята, паството ѝ постоянно и най-многобройно е било формирано от македонски вярващи. И никой различен с изключение на македонците не пазеше и съхраняваше загатна за античната Охридска архиепископия като своя църква-майка и никой не се опита да възобнови нейната активност като македонците. А имаха опция! И най-после, кой, в случай че не македонските епископи и правилният народ в Македония се застъпиха и тук се бориха за нейното приобщаване в единение с останалите православни църкви, както и за обновения автокефален статут на Охридската архиепископия като Македонска православна черква. “ - се споделяше в известието на Светия синод на МПЦ.

В края на известието МПЦ се базира на Григор Пърличев и неговата " Песен за заличаването на Охридската патриаршия “, която излиза през 1875 година в Белград с името: " Жалостна песна за Блъгарски народ в Охрит и Струга и за секой блъгарин “. Тази ария е основна в битката против гърцизма в Охридско.

Охридската архиепископия е основана в годината на покоряването на Първото българско царства и обгръща неговите диоцези. Тя е наричана също по този начин Българска архиепископия, а нейният глава – Архиепископ на цяла България. Българинът Йоан Дебърски от Бигорския манастир е първият глава на Охридската архиепископия.

Император Андроник II Палеолог (1281-1328 г.) подарява на нейния предстоятел фамозната плащеница, на която е написано: „ Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог “.

Охридската архиепископия е ликвидирана през 1767 година по гледище на Константинополската патриаршия. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР