В трети сезон Дай мигач представя смели момичета. Те не

...
В трети сезон Дай мигач представя смели момичета. Те не
Коментари Харесай

Мелина, която учи на любов чрез музиката

В трети сезон " Дай мигач " показва смели девойки. Те не се тормозят да рискуват персоналния си комфорт, като основат личен бизнес или се посвещават на идея и влагат времето и средствата си, с цел да го развият. Момичетата сядат и зад кормилото на автомобила, с който стигат до значимите за тях места.

Първа посоката задава Мелина Крумова. Прочетете и вижте историята й тук.

" Предпочитам да не нося грим, само че поради вас ще сложа малко серпантина ", смее се Мелина. Спокойно може да си визиите, че 30-годишната жена е измежду топ имената на фешън организация и да останете учудени, че вместо пред фотокамерите, прекарва по-голяма част от времето си измежду метъл музиканти с дълги, развети коси, тежък тон и кабели, облечена в сив суичър и с кецове.

В частното й учебно заведение RockSchool, намиращо се на цялостен етаж на столичния бул. " Христо Ботев " и с годините обхванало прилежащите пространства на номер 89, рано заран звучи Pantera. " То носи духа на рокендрола, въпреки че тук се преподава и класика, изяснява създателката му. Като цяло тук се стремим да учим хората да бъдат откровени, изобретателни, осъзнати, да рефлектират върху себе си, като показват страстите си и това, което са, посредством музика. "

Рок учебното заведение е повода Мелина да се завърне от Лондон, където приключва висшето си обучение преди време. За Англия тя отпътува с концепцията да откри идейни и дейни хора със здравословни привички за себе си и света. " Върнах се за малко в България и просто нещата по този начин се случиха, само че във времето разбрах, че това е вярна стъпка за мен – да работя и да си давам виталната мощ на мястото, на което съм родена.

А може би ми липсваха и бабите, планините и цялата тази безредица

която виждаме в близост ".

Първите седем минават незабелязано, само че началото на бизнес опита й е все по този начин ослепителен спомен – когато започвала с уроците по китара, 22-годишната млада жена усетила неналичието на място, на което да има всичко и най-много общественост за хора като нея, които таман прохождат в свиренето. И се наема да направи сама такова. В началото околните и приятелите, с които споделя концепцията си, реагират с скептицизъм, като й споделят, че е мечтателка и идеалистка, " нещата няма да се получат по този начин хубаво, както си ги мислиш... ", спомня си тя. " А във времето те се получиха още по-хубаво ".

Първо са уроците по китара, практикувани в две стаички, по-късно се прибавят други принадлежности – барабани,

пеене (+ метъл пеене), флейта, акордеон, родопска гайда, саксофон

и сега преподават над 20. Добавят се и репетиционни пространства, звукозаписно студио, зала за дребни концерти и отворени работилници, основават групови уроци за дребни деца, провеждат детски музикални рождени дни, концерти, отварят във Варна същото учебно заведение. Сега най-малкият възпитаник тук е на 2 години, а най-възрастният – над 60. На седмица се дават сред 350 и 400 урока, като китарата е най-търсеният инструмент, най-малко една трета от учениците. " Въобще, за музиката възрастта няма значение, тя е език за връзка и е подобаваща за всички. " В учебното заведение си самата Мелина освен се научава да свири чудесно на китара, само че и намира музиканти, с които основават групата Grimaze. Те свирят groove и death metal и постоянно изнасят концерти, съпроводени с самодейността " Метъл за боклук ", като почистват най-засегнатите от замърсяване региони,в непосредственост до които свирят.

Тя и екипът й създават и платформата Drooble, предлагаща новаторски метод към рекламирането на артистите и тяхната музика. Идеята й е да окуражава колаборациите и сплотеността сред музикантите. За разлика от другите онлайн мрежи, в които с цел да достигнеш до по-широка аудитория, би трябвало да се заплаща, тук музикантите натрупат така наречен " карма точки " от това, че оказват помощ на други музиканти и против тях могат да си купят принадлежности, с които да популяризират музиката си.

Че има философия и смисъл зад дейностите в RockSchool е видно във всеки миг и ъгъл на учебното заведение. Така да вземем за пример на уеб страницата ще прочетете няколко полезности, на които участващите в музикалното общество държат и следват освен около работата, само че и в живота си, като: бъди непретенциозен и имай положително сърце; бъди изобретателен и хвани мозъка си отворен; бит смяната и самичък я провокирай;

прави доста с малко

работи здраво; бъди откровен в връзката си; забавлявай себе си и останалите; обръщай внимание на детайлите. На яркочервените стени в мястото паралелно до плакати в рамка и принадлежности, са закачени още правила за ведро мислене, табло за разгласи и занимателни елементи.

Следобяд в учебното заведение настъпва блъсканица. През минути телефонът или звънецът на вратата алармират – запитвания за свободно време в графика. В работата си Мелина среща доста младежи. Въпреки че се тормози да заключи мнение за тях, въпреки всичко споделя – това, което я впечатлява мощно, е, че децата не си играят на открито, не вършат бели, не измислят игри, а по-скоро не си смъкват ръцете от таблетите. " Това за мен основава консуматорски вид държание и не работи върху построяването на креативност и продуктивност, само че ето – музиката работи в тази посока и се надявам от ден на ден родители да осъзнават значимостта на това, че децата би трябвало да се занимават с изкуство, няма значение дали е музика или нещо друго. "

При по-големите, към този момент занимаващи се с изкуство хора и изграждащи българската музикална сцена, казусът е различен – съгласно Мелина той доста тъкмо отразява характера на обществото като цяло – липса на оптимизъм, на еластичност в мисленето, липса на нововъведение, липса на единодушие, на хъс...

Минала единствено трийсет години, тя към този момент се подрежда измежду най-успешните млади бизнесмени.

Счита учебното заведение за сполучлив план, тъй като то й носи наслада и обич

– на нея и други хора, с всяка минала година нещата порастват и от ден на ден хора стават част от общността. " Възприемам се за щастлив човек, за сполучлив бизнесмен занапред ще се види ", усмихва се тя, човек, който доста обича това, което прави и би го правил цялостен живот.

Много хора имат хрумвания за бизнес, само че какво би трябвало, с цел да се осъществят в действителност? " Идеите са хубаво нещо, само че в случай че остават единствено на думи, не костват нищо, губи им се цената ", сигурна е Мелина. " Затова би трябвало да се работи с неизменност, старание и фокус, и най-много с усмивки и наслада, тъй като компликации постоянно има, само че изборът по какъв начин човек да им реагира, си остава негов – дали да им отвърне с яд или обезсърчение, или като дете да посреща всяко нещо като игра. Онова, което ме стимулира да работя, е да чувствам, че това, което върша, има стойност освен за мен самата, само че и за света, в който живеем. Такива неща като пари, власт и популярност не са задоволителна мотивация. " Ако въпреки всичко има някакви компликации, то те са свързани с обезпечаване на финансови средства за обществените им планове като стипендии за звукозапис, за безвъзмездни уроци, за хора в неравностойно състояние. " Другото отчаяние за мен е, когато съм ставала очевидец на какъв брой завист и разцепление и душевна беднотия има в обществото ни като цяло. "

Не й е идвало през разум да се откаже, въпреки от време на време да се явяват сантиментални фрагменти, че може да напусне всичко и да отиде да живее в планината простоват и прелестен живот, само че " аз надали ще се пенсионирам в миналото, на мен ми се работи доста ". Ако й остане свободно време, ще изкачва планини, ще чете доста книги и ще върви на йога. За разлика от шума в репетиционната, тя се дефинира за спокоен човек, който не може да видиш по питейни заведения. Каква подигравка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР