- В Транспрес и Green Courier обслужват клиентите с ръкавици и

...
- В Транспрес и Green Courier обслужват
клиентите с ръкавици и
Коментари Харесай

Превантиви мерки заради COVID-19 и в български транспортни фирми

- В Транспрес и Green Courier обслужват клиентите с ръкавици и маски, дезинфекцират хранилища и товарни автомобили

Специални процедури за работа и обслужване на клиентите във връзка с непрекъснато разрастващата се обстановка с разпространението на COVID-19 (коронавирус) са въведени към този момент в Транспрес и Green Courier. В рамките на 24 часа общо над 480 чиновници - международни водачи и водачи в България, куриери, експерти в обслужването на клиенти, администрация и персонал в складовите бази са били запознати с информация и указания за превенция против евентуално заразяване.

Осигурени са им защитни средства, в това число над 2 500 многократни предпазни маски и 15 000 ръкавици, както и различни видове дезинфектанти за персонална приложимост и за разчистване на общи пространства, повърхности, инсталация и товарни автомобили.

“Правим всичко това не с цел да всяваме паника, а тъй като го изискуем както на клиентите си, по този начин и на чиновниците си и техните фамилии и близки. За шофьорите и куриерите съществува евентуален риск и по тази причина за нас е извънредно значимо да се вземат навременни ограничения и те да се спазват. Това е и персонална, и споделена отговорност, която всички ние заедно трябва да поемем умерено, организирано и съществено. ”, изясни Веселин Стоянов, Управител на Транспрес.

Всички куриери и водачи обработват пратки, пари и документи с ръкавици и са инструктирани да спазват препоръчителната отдалеченост. Създадена е организация, тъй че физическият контакт между двете страни да се заобикаля, да се съблюдава целесъобразната отдалеченост от 2 метра и да няма замяна на предмети като химикалки и устройства. Когато това е наложително, се прави незабавна дезинфекция. Регулярна вентилация и дезинфекция със сертифицирани препарати няколко пъти в денонощието се прави в офисите и складовите бази на компанията в цялата страна с обща повърхност над 13 000 кв. м. На стерилизация се подлагат и над 217 товарни транспортни средства.

Създадена е организация, тъй че да се избягва скупчване на клиенти и служители в пространства, като в офисите са обособени специални Зони за изчакване с подходяща вентилация. Със специфичен режим на допуск е ограниен и достъпът до складовите пространства. Специалистите, чието приъствие не е неотложно, могат да работят от домовете си. От служителите на Транспрес и Green Courier се изисква да следят за физческото си положение и да уведомят навреме при всяко съмнение, като са обезпечени и безконтактни термометри.

“Бяхме готови за усложнената ситуация, в която ще се наложи да работим. Създадохме авансово работна група, която изследва и приспособява добрите международни практики. Така сме в състояние освен да осигурим спокойствие на

клиентите и чиновниците си, само че и да работим дейно в тази напрегната обстановка. Все отново превозът и доставките са извънредно значими през днешния ден и хората разчитат на нас да продължаваме да ги правим. Това и ще създадем. ”, категоричен е Веселин Стоянов.

За Транспрес

Транспрес е водеща българската транспортно-логистична компания с над 25 години опит. Разполага с екип от близо 500 служители, автопарк от над 200 автомобила и мрежа от 430 местоположения в цяла Европа, като осигурява транспорт на над един милион пратки годишно и цялостна гама транспортни и логистични услуги.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР