В това време на криза и сериозна инфлация според официалната

...
В това време на криза и сериозна инфлация според официалната
Коментари Харесай

Георги Гьоков: От 1 януари 1/3 от пенсионерите живеят с доход по-нисък от прага на бедност

„ В това време на рецесия и сериозна инфлация съгласно формалната статистика 15.8% - най-бедните българи я усещат доста по-сериозно от тези 15.8 %. Защото те купуват артикули и артикули от първа нужда, а там инфлацията е доста по-голяма и може би стига към 20%. Нашите приходи са най-ниски в Европейски Съюз и би трябвало да се покачват. Ние от Българска социалистическа партия също настоявахме за едно по-сериозно нарастване на минималната работна заплата и то не безредно, а да я сложим на кардинална основа като се направи механизъм, който да я дефинира. Затова предложихме механизъм, който дава отговор на европейската инструкция за съответните минимални заплати – тя да бъде 50% от междинната. По този механизъм тя трябваше да стане 850-860 лева, за което упорстваха и синдикатите. За страдание служебното държавно управление не се съобрази. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Гьоков в ефира на BGonAIR.
“Факт е, че в България минималната работна заплата от тази година е 780 лева, а Кодекса на труда седи на трупчета. Например в Румъния минималната работна заплата е нараснала с 28% и става 609 евро. В Турция е 433 евро от тази година, нараснала с 55%. Или най-общо казано: „ Всяко идиотско действие си има философско опрощение “. България е с най-ниската минимална работна заплата в Европейски Съюз и предизвика най-ниските приходи. Между 350-500 хиляди българи живеят с минимална заплата и на тях не им се обезпечава заслужен живот. Затова приказваме и за работещи небогати. Няма по какъв начин европейска страна в 21 век да си разрешава хора, които работят – да се назовават небогати. Защото минималната заплата от 780 лева не подсигурява тяхното чисто взимане. Там има налози и осигуровки. Реално взимат малко над 600 лв.. Тогава става още по-страшно, тъй като границата на беднотия е 504 лв. ”, добави социалистът за нарастването на минималната работна заплата.
Гьоков акцентира, че въпреки всичко има късмет тя да се вдигне още един път, в случай че Народното събрание удостовери първичните си планове и утвърди предлагането на Българска социалистическа партия за промени в Кодекса на труда.
По думите му Народното събрание е показало разсъдък, като не е приело предлагането на държавното управление, с което минималната пенсия е щяла да бъде увеличена единствено с 12%. „ Прие се предложение, което е и наше – да не се усилва пенсията от всеки 1-ви юли с 50% от инфлацията, а със 100% от по-високата стойност. Увеличението на пенсиите ще стане от 1 юли и е сметнато на база повишаването на инфлацията през миналата година, а за тези 6 месеца до 1 юли инфлацията ще се вдигне още. И тези пари, които ще получат пенсионерите – те ще бъдат изядени тази инфлация. От 1 януари 1/3 от пенсионерите ще живеят с приход по-нисък от прага на беднотия, до момента в който през миналата година пенсиите бяха увеличени с толкоз, че нямаше пенсионер за изслужено време и напреднала възраст, който да бъде под прага на беднотия. Най-големият недостатък в цялата история е, че служебното държавно управление се заинати и не предложи нов бюджет, върху който всяка парламентарна група да направи своите рационални оферти. Така с липса на бюджет можем единствено да си приказваме, само че няма да има действителни резултати за българите “, добави националният представител от левицата.
В умозаключение Георги Гьоков изясни, че Българска социалистическа партия е подходила доста отговорно и градивно по въпроса за държавно управление, тъй като социалистите са почели всички предложения от страна на Политическа партия за диалози. „ За страдание няма по какъв начин да подкрепим декларацията, която през днешния ден ще влезе в Народното събрание, тъй като там макар диалозите има записани наред с положителните неща и няколко, които няма по какъв начин да приемем. Например продължаването и даже усилването на износа на оръжия за Украйна. Данъчната политика, която се предлага – няма по какъв начин да продължаваме с 10% корпоративен налог. Трябва да има постоянно държавно управление най-малкото, с цел да има нов бюджет за 23-та година. Въпросът е, че не би трябвало да бъде непременно. Не можем да създадем взаимни отстъпки с обичайни наши политики. Единият от разновидностите е да бъде препоръчан на Българска социалистическа партия третия мандат. Ние сме виновна партия и решението ще бъде взето от нашите управителни органи. Коалиционното съглашение е една добра основа – това го сподели и предходното постоянно държавно управление “, приключи той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР