В Токсиоголията сме се нагледали на всякакви случаи. За съжаление

...
В Токсиоголията сме се нагледали на всякакви случаи. За съжаление
Коментари Харесай

Доц. Бързашка: Все по-малки деца посягат към алкохола

" В Токсиоголията сме се нагледали на всевъзможни случаи. За страдание възрастта за използването на алкохол спада с всяка минала година. Това е рисково, тъй като води до увреждания на централната нервна система и черния дроб. Преди месец имахме случай на дете в доста тежко положение, то беше препило с алкохол. Слава Богу - размина му се най-лошото, тъй като можеше да стигне до хемодиализа. Дете на доста интелигентни родители. Колегите го избавиха ".

Това съобщи доцент доктор Евгения Бързашка, един от най-изтъкнатите ни токсиколози. 

Лекарката е на мнение, че предварителната защита би трябвало да стартира от фамилната среда и родителите. 

" В ранна детска възраст би трябвало да се изяснява на децата, че с алкохол не трябва да се прекалява. След това - доста да се приказва по тематиката в учебните заведения. Но няма по-добър преподавател от родителя, той дава образеца ", означи доктор Бързашка.

" Притеснени сме от така наречен " дизайнерски дроги ", които нанасят непоправими последствия. Затова родителите непрестанно би трябвало да са в контакт с децата си - да знаят къде вървят, с кой се събират ", сподели токсиколожката.

Тя поучава постоянно да се търси лекарска помощ, когато има подозрение за препиване или приложимост на алкохол измежду децата.

" Никога не трябва да се подценяват такива положения, те могат да увредят мозъка и нервната система до живот ", безапелационна е доктор Бързашка. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР