В телефонен разговор, проведен днес, двамата обсъдиха енергийните проекти на

...
В телефонен разговор, проведен днес, двамата обсъдиха енергийните проекти на
Коментари Харесай

Борисов и Путин обсъдиха енергийните проекти по телефона

В телефонен диалог, извършен през днешния ден, двамата разискаха енергийните планове на територията на страната ни, а Борисов срещна Путин с развиването на тематиката за Западните Балкани, върху която подчертава Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – създаване на транспортна и цифрова съгласуваност в района, както и развиване на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Коментирано беше и провеждането на среща сред двамата по време на Българското председателство, се споделя в формалното известие.

Българският министър председател показа концепцията си за развиване на плана за АЕЦ „ Белене “ като общобалкански и уточни, че тя е срещнала поддръжка от сътрудниците му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин изрази подготвеност страната му да се включи в разискванията при възобновяване на работата по плана.

По време на диалога беше разисквано развиването на газовия хъб „ Балкан “ и опциите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и цялостни гаранции от страна на Европейската комисия.

В тази връзка беше коментирано и построяването на газопровода „ Турски поток “ , като съветският президент уточни, че планът в огромната си част е изпълнен, а Борисов осведоми, че се чака на 1 юни да е подготвена интерконекторната връзка сред България и Турция. Разгледан беше и вид за създаване на отклоняване от газопровода "Турски поток ", което да доближава директно до хъба.

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният разговор се развива добре и се следи прогрес в връзките в редица сфери на стопанската система, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът сред България и Русия е повишен с 24% през 2017 година, а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хиляди, което е с 1,3 на 100 повече от 2016 година
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР