В тази връзка и с оглед на поетия от мен

...
В тази връзка и с оглед на поетия от мен
Коментари Харесай

Премиерът: Мерките не целят да направят ваксинацията задължителна за населението

В тази връзка и предвид на поетия от мен ангажимент за по-директна и открита връзка, тъй че българското общество да е по-добре осведомено за това, което се случва и за какво се случва, ще се опитам да направя ретроспекция на последната седмица.

Разбирайки добре публичното неодобрение и осъзнавайки, че ще понесем рецензии, изключително в разгара на политическа акция, предложихме краткотрайни ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19. Подчертавам още веднъж, че сме наясно с политическите последствия от тези непопулярни дейности, само че аз, както, убеден съм, и моите сътрудници, споделяме позицията, че гарантирането на политическото ни оцеляване и вероятност не могат да бъдат учредения да сложим под риск живота и здравето на българските жители, нито можем да си позволим да дестабилизираме нашата здравна система.

В обстановка на тежки рецесии не очаквайте от мен да се поддам на популизъм, пренебрегвайки най-висшата полезност – човешкият живот, и поставяйки под риск жизнеността на социално-икономическата ни система. В този смисъл, въпреки и непопулярни, считам, че ограниченията са най-хубавият вид за справяне със създалата се обстановка, без да се стига до налагане на нов локдаун. Отново желая да подчертая, че тези ограничения не целят да създадат имунизацията наложителна за популацията. Дълбоко имам вяра в свободния избор на всеки един от нас да взима решения за личното си здраве. Вярвам обаче, че и всеки, респективно, би трябвало да може да носи и отговорност за тези решения. В този подтекст и документите важат както за имунизирани, по този начин и за преболедували жители и за такива, които имат отрицателен тест. Отново подчертавам, че ограниченията изрично са краткотрайни и ще бъдат анулирани сега, в който обстановката се възстановява.

Същевременно в границите на тази седмица разработихме и стратегия за компенсиране на небитовите потребителите на електрическа сила. Над 630 хиляди клиенти, които закупуват ток на свободния пазар, ще получат отплата от 110 лева./мвтч. Периодът на подкрепяне ще бъде от 1.10.2021 година до 31.11.2021 година, като за програмата са планувани 450 млн. лева Те ще бъдат обезпечени от държавния бюджет за сметка на даването на безплатни средства в размер на 450 милиона лв. от АЕЦ „ Козлодуй “. Изплащането ще стартира още със идващите фактури за потребявана електрическа енергия на небитовите клиенти.

Всички обезщетения ще бъдат получени в границите на календарната 2021 година Тази мярка добавя пакетът с ограничения, които приехме по отношение на растящите цени на електрическата енергия и които имат за цел да смекчат натиска върху българската стопанска система, респ. – върху българските консуматори, в следствие от отрицателните процеси, които следим в границите на целия европейски енергиен пазар.

През миналата седмица участвах и в кръгла маса на тематика: „ Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позиция на България пред Европейски Съюз “. Основната цел бе да се разиска с бизнеса и всички заинтригувани страни позицията на страната пред Европейския съвет във връзка с нарасналите цени на енергоносителите. В рамките на полемиката акцентирах, че отбраната на българския бизнес, на потребителите на електрическа енергия, които създават артикули и услуги, е във фокуса на ограниченията на служебното държавно управление, в отговор на казуса с цените в енергийната сфера.

В последните седмици работим както върху дълготрайни, по този начин и върху краткосрочни ограничения, от каквито се нуждае страната ни в сегашния миг. В това отношение обаче смятам, че би трябвало да се търсят устойчиви решения освен на национално, само че и наднационално равнище. Доколкото проблемите, с които се сблъскваме в този бранш в този момент, в огромна степен се вписват в общата рамка на Европейски Съюз, е належащо да се търси взаимен метод, тъй че нито една национална страна да не бъде изоставена. Трябва да се намерения за въвеждане на по-гъвкави механизми, тъй че всяка страна да може да реагира бързо и съответно постоянно, когато се постанова да обезврежда несвойствени практики и феномени на личния си енергиен пазар, освен това без да рискува да наруши правила на европейската политика в това отношение, за което след това да търпи наказания. Нужна е смяна и тази смяна изисква солидарността, като базова полезност на Европейски Съюз, да не бъде просто условна категория, а да се трансформира в на практика използван метод за организация на взаимоотношенията в съюзен формат.

Освен с ръководството на зародилите рецесии, продължава и подготовката по организирането на почтени и демократични избори. В тази връзка организирах среща с всички регионални шефове в страната, с цел да обсъдим провокациите, свързани с вота на 14 ноември. Машинното гласоподаване и предотвратяването на купения и следен избор бяха измежду главните тематики, които обсъждахме. Уверих представителите на изпълнителната власт на локално равнище, че Министерство на вътрешните работи и останалите правоохранителните органи работят и ще продължат да работят интензивно против всички порочни практики, на които сме били очевидци при провеждането на избори през годините.

Ще бъдат обезпечени и спомагателни машини, посредством които да се подсигурява, че електоралният развой ще протече безпроблемно, умерено и че хората ще могат да упражнят свободно правото си на глас. Призовах и за дейна разяснителна акция по процеса на гласоподаване, тъй че жителите да нямат терзания в деня на вота.

Стефан Янев, Фейсбук

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР