В търсене на място за разполагане на големи соларни панели

...
В търсене на място за разполагане на големи соларни панели
Коментари Харесай

Бум на плаващите соларни панели: Вече има и такива, които следват Слънцето


В търсене на място за разполагане на огромни слънчеви панели доста страни вземат решение да основат плаващи системи във водоемите.

Нидерландия обаче доразвива тази концепция и прави още една стъпка – основава слънчеви панели във водна среда, които следват Слънцето.

В езеро в югозападната част на Холандия плува бляскав кръговиден остров, затрупан с десетки блестящи слънчеви панели. Той е друг от доста други фотоволтаични ферми по света – точно следи придвижването нa небесното тяло и го следва, с цел да улови допустимо най-вече лъчи.

Кадри: Youtube/Global Update


Инсталацията е наречена „ Протей “ – носи името на едно древногръцките божества на морето, и е измежду първите, които комбинират плаващи слънчеви панели с технология за следене на Слънцето – всичко това в опит да се усили оптималното количеството сила, което може да създаде.

Съоръжението се състои от 180 движещи се слънчеви панели с общ конфигуриран потенциал от 73 киловата пикова мощ (kWp).

Това е малко количество в свят, който бързо се пробва да премине към възобновима сила, само че португалската компания SolarisFloat, която го построява, има вяра, че тази дребна апаратура може да се разшири, с цел да генерира огромни количества чиста сила. И най-важното - без да заема скъпа земя, разяснява Би Би Си.



Като слънчогледите

Соларното оборудване в холандското езеро имитира метода, по който младите слънчогледи следват Слънцето от изток на запад денем. Технологията за следене, която към този момент се употребява и в някои наземни слънчеви масиви, оказва помощ да се усили общото произвеждане на сила, защото панелите непрекъснато се стремят да се извърнат към небесното тяло.

Изследванията демонстрират, че те могат да усилят производството на сила с 35% и да понижат междинната му цена с 16% спрямо стандартните системи.

Кадри: Youtube/Global Update


Заради повишението на успеваемостта се чака търсенето на технология за следене в слънчевите панели да нараства с 16% годишно сред 2022 година и 2030 година

Чрез обединяването на плаването и следенето SolarisFloat чака производството на сила от този вид слънчеви панели да се усили с до 40%, спрямо това от статични наземни съоръжения.

SolarisFloat основава „ Протей “ като пилотен план, с цел да тества тази авангардна технология и да проучва по какъв начин тя подтиква генерирането на чиста сила. Прототипът им обезпечава позицията на финалист за Европейската премия за откривател през 2022 година

Едностранните панели на „ Протей “ постепенно се въртят на всеки няколко часа по две оси, като употребяват механични, геопространствени и светлинни датчици, с които точно наблюдават пътя на Слънцето.

Кадри: Youtube/Global Update


Плаващите слънчеви панели бележат взрив по целия свят

Земите остават свободни за развъждане на храни

От бразилската Амазония до Япония - плаващите слънчеви панели бележат взрив по целия свят. Плаващият безоблачен потенциал нараства доста през последните 10 години - от 70 MWp през 2015 година до 1300 MWp през 2020 година Очаква се този пазар да пораства с 43% всяка година през идващото десетилетие, като ще доближи евентуално 24,5 милиарда $ до 2031 година, показва Би Би Си.

Конвенционалните слънчеви ферми постоянно са подложени на критика поради количеството земя, която заемат и която другояче би могла да се употребява за развъждането на култури за изхранване на възходящото международно население, или за дървета, абсорбиращи въглерод.

Кадри: Youtube/Global Update


Слънчевата сила изисква големи пространства - най-малко 40-50 пъти повече от това за въглищните централи и 90-100 пъти повече от това за газовите системи, демонстрира проучване на Лайденския университет в Холандия.

Природозащитниците също показват угриженост, че наземните слънчеви и вятърни паркове могат да окажат нездравословно влияние върху биоразнообразието, изключително когато са построени в богати на типове региони.

Страни като Япония и Сингапур влагат съществено в плаващи слънчеви ферми заради лимитираната наличност на земя или поради доста скъпи терени.

„ Плаващата слънчева сила е относително нова алтернатива за възобновимата сила, само че има голям капацитет в международен мащаб “, разяснява Томас Рейндъл, заместник-изпълнителен шеф на Института за проучване на слънчевата сила в Сингапур.

Ако покрием със плаващи слънчеви панели единствено 10% от всички основани от индивида резервоари по света, ще имаме световен фотоволтаичен конфигуриран потенциал, който ще бъде 20 пъти по-голям от този през днешния ден.

Слънчева гражданска война във водоемите

Възходът на плаващата слънчева технология е измежду най-новите трендове в революционното разширение на слънчевата фотоволтаична сила през последните години. Технологията през днешния ден съставлява 3,6% от световното произвеждане на сила по отношение на 0,03% през 2006 година В същото време слънчевите панели означиха изумителен спад на цените, което ги трансформира в най-евтиния източник на сила в света.

Според Международната организация по енергетика, в случай че се стремим към свят с нулеви излъчвания, то през 2023 година производството на слънчева сила би трябвало да бъде 6 пъти по-голяма.

Европейският съюз предложи огромно увеличение на възобновимата сила, защото се стреми да понижи зависимостта си от съветския нефт и газ, откакто Русия нахлу в Украйна.

Плаващите слънчеви панели генерират и спомагателна сила заради охлаждащия резултат на водата, над която се носят.

Кадри: Youtube/Global Update


Условия: Високи географски ширини бе мощни ветрове

Един от най-големите дефекти на слънчевите панели, които наблюдават Слънцето, е че са сложни за инсталиране.

Най-подходящите места за този вид системи са по-високите географски ширини, в които няма мощни ветрове. Местата би трябвало да се избират деликатно, с цел да не се стига до нарушение на панелите и системите им за закрепване и закотвяне при по-големи талази и бурно време.

Добавянето на тракери за проседяване усилва общите финансови разноски и разноски за поддръжка на инсталацията. Но облагите от създадената сила демонстрират, че тези вложения си заслужават.

Намаляване на изпаренията

Проучване от 2021 година открива, че плаващите слънчеви панели в контейнер в Йордания - една от страните с максимален дефицит на вода в света, понижават и изпаренията с 42%, като в същото време създават 425 MWh сила годишно.

„ Можете да употребявате слънчева сила денем и хидроенергия през нощта. Ако го извършите по образован метод, ще имате в резервоара една гигантска батерия “, споделят експертите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР