В търсене на държавническо решение за изход от кризата с

...
В търсене на държавническо решение за изход от кризата с
Коментари Харесай

Тубдиспансерът във Варна с огромни дългове към НАП

В търсене на държавническо решение за излаз от рецесията с Белодробната болница във Варна, регионалният шеф доцент Андрияна Андреева предложения на работна среща всички страни, заинтригувани от намиране на излаз от тежкото финансово и материално положение на здравното заведение. В полемиката, която има за цел да предложи благоприятни условия, разновидности за действието на болничното заведение в бъдеще взеха присъединяване доцент доктор Христо Ганчев шеф на “СБАЛПФЗ-Варна " ЕООД (Специализирана болница за интензивно лекуване на пневмо-физиатрични заболявания) във Варна, ръководителят на Общинския съвет – Тодор Балабанов, Коста Базитов – заместител кмет на Община Варна, Проф. доктор Силва Андонова - шеф лечебно-диагностична активност в УМБАЛ " Св.Марина “, както и представители на РЗИ – във Варна.

Доцент Ганчев показа доклад за настоящите отговорности на болничното заведение към сегашния миг – 190 000 лева към Национална агенция за приходите, задължения към Община Варна, свързани с изхранването на настанените за лекуване 18 лежащо заболели от туберкулоза.

Проф. доктор Силва Андонова, акцентира, че пред УМБАЛ " Св. Марина “ не стои въпросът с присъединение на белодробната болница към структурите на университетската болница. УМБАЛ " Св. Марина има абстрактен план за реорганизация на Инфекциозната клиника във Варна на стойност 47 млн. лева и в него не е включена белодробната болница. Промяната на един подобен план би лишила още време и нови финансови средства.

Председателят на Общинския съвет Т.Балабанов и зам. Кметът К. Базитов припомниха, че страната продължава да бездейства, макар напъните, положени през предходната година казусът на белодробната болница да влезе в полезрението на Министерството на здравеопазването. Болницата не е общинска и макар че няма законов ангажимент, към този момент 13-14 години Община Варна подкрепя здравното заведение, като общата сума, която е осигурила общината за покриване на отговорностите за последните 10 години, към този момент е 4,5 млн. лв. “.

Решението към което всички участници в срещата се сплотиха е да поканят на среща във Варна персонално  министъра на опазването на здравето проф. Христо Хинков, с цел да го срещнат с проблемите на здравното заведение и да му предложат разновидности за излизане от рецесията с действието му. 

Участниците в днешната среща намират, че страната би трябвало да има грижата за социално-значимо заболяване от международен мащаб каквото е туберкулозата, и е редно да завиши финансирането на белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области в Северна България. Като опция на това решение Община Варна предлага закриването й, за което има взето два пъти решение на Общински съвет, а 18-те пациенти, които се лекуват там да бъдат изпратени в профилирани здравни заведения от прилежащи региони.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР