В така внесените текстове в Закона за енергетиката промяната се

...
В така внесените текстове в Закона за енергетиката промяната се
Коментари Харесай

Икономист: Правителството не може да определя цената на електроенергията, но може да влияе върху сметките за ток

" В по този начин импортираните текстове в Закона за енергетиката смяната се планува да стартира при започване на 2024 година, тъй че явно няма по какъв начин цената на електрическата енергия да бъде непокътната, в случай че текстът остане в същия тип. Ако държавното управление и Народното събрание решат да отсрочат тази дата доникъде на годината (2024 г.), докато работят сегашните контролирани цени, тогава можем да сме сигурни, че няма да има смяна, тъй като по този начин работи актуалният модел ". Коментира пред БНР Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

Стайков изясни, че правителството не може да дефинира цената на електрическата енергия, тя се дефинира от пазара или от регулатора, само че може да въздейства върху сметките за ток:

" Със своите стратегии държавното управление може да отпусне помощ на семействата. Може да се направи стратегия за помощ на семействата в границите на новия либерализиран модел. Правителството би трябвало да заобикаля да разяснява контролирани цени, тъй като това не е в неговите преимущества. Трябва да се концентрира върху крайния разход ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР