В свят, който се дигитализира все повече, защитата на данните

...
В свят, който се дигитализира все повече, защитата на данните
Коментари Харесай

Как да защитим данните си в облака и локално


В свят, който се цифровизира от ден на ден, отбраната на данните е приоритет
(снимка: CC0 Public Domain)

В днешно време използваме най-различни устройства и онлайн платформи за запазване на значими данни. На процедура целият ни персонален и професионален живот е записан някъде в електронна форма. Едновременно с това нарастват рисковете за сигурността на данните и загуба на поверителността. Как можем да защитим дейно файловете си? 

Една от най-големите неточности, които вършим, е потреблението на една и съща ключова дума за няколко устройства, означават специалистите на Samsung. Трето лице може елементарно да получи достъп до други наши сметки, в случай че една от паролите бъде компрометирана. Най-доброто решение е да употребявате неповторими, мощни пароли които се състоят от цифри, букви и специфични знаци.

Но може да е мъчно да ги запомним всичките. Затова има смисъл да използваме управител на пароли . Този инструмент генерира, съхранява и автоматизирано попълня пароли за разнообразни онлайн сметки. Така данните ще се съхраняват по-сигурно. Освен това е по-удобно да ги вписваме и управляваме.

На пазара се оферират както безвъзмездни, по този начин и платени мениджъри на пароли. Например, 1Password, NordPass и KeepPass. Функциите им могат да се разграничават, само че главният принцип е еднакъв. Във всички случаи е по-добре да употребявате някакъв управител на пароли.

Двуфакторното засвидетелствуване , за което е належащо в допълнение удостоверение откакто въведете ключова дума, е още един метод да подсигурите онлайн сметките си. В този случай нормално се употребява код, генериран на външно устройство или изпратен на избран телефонен номер. Това подсигурява, че даже паролата от акаунта ви да попадне в непознати ръце, външни лица няма да могат да получат цялостен достъп без спомагателна автентикация.

В допълнение към мрежова сигурност си коства да обмислите и сигурността на данните, които се съхраняват локално – в края на краищата, по този метод най-често се съхраняват множеството персонални файлове. Като вършиме бекъп на външен притежател , като да вземем за пример 8 TB Samsung T5 EVO, можете да сте сигурни, че няма да изгубите данните си даже при положение на хакерска офанзива или сървърна неточност.

Но какво се случва, в случай че изгубите SSD диска си или в случай че компютърът се употребява от повече от едно лице? Някои производители имат лични приложения за отбрана на данните , като да вземем за пример софтуера Samsung Magician. Това е стратегия, която ви разрешава елементарно да криптирате и да защитавате с ключова дума определени файлове, да инсталирате най-новите драйвери и да вършиме диагностично сканиране, с цел да се уверите че наличието на диска не е било развалено.
още по темата
Можете също по този начин да употребявате биометрична отбрана. В този случай единствено оторизирани лица ще могат да получат достъп до предпазените файлове посредством читател на пръстови отпечатъци.

В свят, който се цифровизира от ден на ден, отбраната на данните е приоритет, тъй че си коства да се възползвате от другите способи за отбрана на файлове. Мениджърът на пароли, двуфакторното засвидетелствуване и криптирането на местни файлове са някои от решенията, които можете да употребявате, с цел да подобрите сигурността на данните си и да ги отбраните от неоторизиран достъп.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР