В свят, който е все по-зает и шумен, тишината се

...
В свят, който е все по-зает и шумен, тишината се
Коментари Харесай

Как тишината въздейства благоприятно на мозъка

В свят, който е все по-зает и гръмък, тишината се цени. Хората заплащат за нея – замислете се за преносимия компютър, който работи тихо, убежищата за медитация, почивките на отдалечени места и тези слушалки, които блокират шума. Тишината е свързващото звено.

Тишината е изследвана инцидентно

С годините проучванията натъртват върху това по какъв начин тишината оказва помощ за усмиряване на тялото, възстановяване на връзката ни със света, „ увеличаване “ на вътрешния ни глас. Когато са стигнали до тези изводи, множеството от тях са изучавали шума, а не тишината. 

Да, множеството учени са изучавали тишината инцидентно. Например, Лучано Бернарди, създател на проучване 2006 година, отдадено на психическите резултати от музиката, представен от сп. Nautilus, споделя следното:

„ Не мислехме за резултатите от тишината. Нямахме за цел да я учим по-специално. “

Въпреки това се оказва, че тя има забележителен резултат върху мозъка. 

Две минути тишина възбуждат мозъка

В посоченото нагоре проучване Бернарди следи физиологичните индикатори при 24 души, които слушат шест песни. 

„ По време на съвсем всяка музика се наблюдаваше физиологична смяна, съвместима със положението на възбуденост “  – показва той. 

Още по-изненадващо било това, което се е случило по време на паузите – две минути тишина се оказали доста по-отпускащи от спокойната музика или дългата тишина преди началото на опита. 

Едно от главните открития – тишината се ускорява от контрастите, се поддържа от невробиологично проучване, извършено от екип с присъединяване на Майкъл Вер през 2010 г. 

Тишината влияе върху слуховия кортекс

Изследването на Вер и сътрудниците му, които са наблюдавали мозъците на мишки по време на къси приливи на тон, демонстрира някои изненадващи резултата. Както един прилив на тон кара слуховия кортекс да се задейства, по този начин и тишината също води до смяна. Задейства се обособена мрежа от неврони в слуховия кортекс. 

„ Когато звукът ненадейно спре, това е настрана събитие по същия метод, по който когато звукът стартира “ – споделя Вер. 

И въпреки всичко, какво се случва сега, в който се задейства слуховият кортекс?

Как тишината влияе върху слуховия кортекс: развиване на нови нервни кафези

Този въпрос е проучен от Имке Кирсте, регенеративен биолог от Университета Дюк. В проучване от 2013 година тя проучва резултатите, които има звукът върху мозъка на възрастни мишки. Четири групи мишки били изложени на разнообразни звукови тласъци: музика, звуци на бебета мишки, бял звук и тишина.

Тишината била надзорен тласък – и както при доста други проучвания, резултатът от нея се считал за пренебрежим. Още един път откритията били показателни. Всички звуци имали временен неврологичен резултат. Какво се случило обаче при тишината?

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР