В своята встъпителна реч 46-ият президент на САЩ Джо Байдън

...
В своята встъпителна реч 46-ият президент на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Речта на Байдън с вкус на зеленчук

В своята встъпителна тирада 46-ият президент на Съединени американски щати Джо Байдън сподели това, което всички чакаха да чуят. Издържано в жанра на помирителните талази, всяко едно такова послание към американците - следхождащо избори с висока температура - има устойчиви шаблони. Обединението, на което заложи като главно обръщение новият президент на Съединени американски щати, е част от този инстикт. Безспорно, сходно обръщение е в духа на порядъчното и е симптом на институционална и политическа просвета.

Но в последна сметка речта на Байдън бе като зеленчуците: потребна, само че някак безвкусна гарнитура. А главното ядене за публиката очевидно си остана Тръмп, тъй като даже и по време на словото на новия президент, трендът в Twitter показваше, че към този момент някогашният началник на Белия дом, който няма правото да се употребява от обществената мрежа, остава най-използваният хаштаг (пред Байдън на второ и Covid - 19 на трето място).

Така или другояче, речта на 46-тия президент не подразни мозъка или стомаха, само че надали ще бъде и запомнена с нещо. Предвидимо, някак плоско и назад на истинското, словото на новия титуляр на Белия дом бе като покана за отмора на клепачите.

Разбира се, последното не е обезателно неприятно. В Китай най-малко, в случай че позволите шегата, за първи път от четири години насам, можеха умерено с химикалка в ръка да слушат тирада на американски държавен глава, и да не стоят с нервни пръсти върху нуклеарното копче.

Големият въпрос пред Джо Байдън обаче е дали думите от встъпителната тирада ще подхождат на дейностите му. Затова и онази част на Съединени американски щати, която не е гласувала за Байдън и не таи оптимистични упования от избирането му, няма да бъде пленник на думите на новия президент, а по-скоро ще чака да види неговите дейности.

Какви ще бъдат най-малко първите такива?

Непосредствено след стъпването си в служба Джо Байдън планува да подпише редица изпълнителни заповеди (това е прерогатив на президента на Съединени американски щати, който не изисква утвърждение от Конгреса) и да внесе оферти до Законодателния орган на страната за реализиране на отраслови политики, които несъмнено не наподобяват като покана за помиряване към другия лагер. А агитката на Тръмп, в случай че някой въобще има потребност от припомняне, единствено преди дни извърши проведена екскурзия до Капитолия, в която някои от туристите си потеглиха с артефакти от Конгреса на Съединени американски щати.

Така да вземем за пример, Байдън ще либерализира пътя на незаконни имигранти в Съединени американски щати за приемане, първо, на зелени карти, и, второ, на поданство (това не касае единствено така наречен Dreamers, децата на имигрантите, само че и на хора, които са влезнали в Съединени американски щати нелегално в своето пълнолетие).

Новият президент на Съединени американски щати ще отстрани и възбраната за влизане в страната на жители от страни, които имат логистична или друга форма на връзка с терористични организации (в медиите това е известно като " мюсюлмански бан ", макар че в този комплект от страни са Венецуела и Северна Корея).

Байдън ще възобнови и редица регулации, свързани с опазването на околната среда, в резултат на което петролопроводът Keystone XL, свързващ Канада с Тексас и Илинойс, евентуално още веднъж ще бъде замразен.

И, несъмнено, новият началник на Белия дом ще прекрати финансирането на градежа на стената по границата сред Мексико и Съединени американски щати. Последното, от позиция на политическия маркетинг, бе най-емблематичният етикет на политиката на Тръмп.

На този стадий редовият гласоподавател на Доналд Тръмп към този момент е в ролята на погребалния сътрудник Мосю Алфонс от английския сериал " Ало, Ало ": със секната сласт и разхлопано сърце.

А това, че Байдън ще започва повторното присъединение на Съединени американски щати към Парижките съглашения за климата и ще прекрати процеса на отдръпване на Вашингтон от Световната здравна организация, може да е финалната капка, която да накара републиканския Мосю Алфонс - човек с капиталистически мустак, личен бизнес и очебийно хетеросексуален усет - непринудено да влезе в стоката, с която търгува, и самичък да си спусне капака.

Всички упоменати политики - без значение дали случването им зависи от еднократен акт на президента или изискват паралелно законодателство от Конгреса, са в дискусия с наследството на Доналд Тръмп.

Новият президент, като спечелил с неоспорима разлика провелите се избори, има цялостната независимост да инициира такива политики, каквито той счита за подобаващи. Но цената на тези политики може да бъде обединяването, за което - другояче обширно - приказва президентът Байдън в своето встъпително слово.

Оттук нататък пред 46-ия президент на Съединени американски щати има един стратегически избор: дали да тръгне по пътя на Барак Обама или по този на Бил Клинтън.

В идващите четири години републиканците по този начин или другояче ще бъдат с аритмия, само че ще стискат палци за по-малкото зло, чиято брачна половинка те спънаха по пътя й към Белия дом през 2016-та година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР