В своята книга “Тук за да останем” тя защитава правото

...
В своята книга “Тук за да останем” тя защитава правото
Коментари Харесай

Българката Ива Александрова даде думата на източно европейците във Великобритания

В своята книга “Тук с цел да останем” тя пази правото на мигрантите да вземат участие в дебата за техните лични ориси

Как световната политика въздейства на нашето всекидневие
Книга на българката Ива Александрова споделя за живота на източно европейците във Англия по време на Брекзит

Here to stay (буквално – „ Тук, с цел да останем”) за живота на източно европейците във Англия на българката Ива Александрова излиза на Острова в средата на декември, оповестена от английското издателство Repeater. Още месец преди формалния старт обаче фрагменти от книгата се появиха в Гардиън и други локални медии по горещи тематики като напускането на източно европейците от страната, стопанската система след Брекзит, неналичието на работна ръка, която англичаните започнаха да усещат и прочие
„ Провокативна и добре осведомена, Александрова дава глас на хора, които са виталната част от английския обществен и политически живот, само че за които постоянно се приказва без да бъдат слушани” – написа създателят на Гардиън Даниел Трилинг.
Това в действителност е един човешки, мъчително почтен роман за живота на източно европейците във Англия в интервала към Брекзит – методът, по който отношението към „ новите мигранти” стартира постепенно, само че неотстъпчиво да се трансформира вследствие на политиката. (Едновременно с този развой, самите източно европейци също трансформират държанието си по отношение на приелото ги общество.) Книгата документира обстановки, които години преди този момент биха били немислими за свободно и цветно място като Острова, където хора от разнообразни светове съжителстваха с цялата си разноцветност и активност: Докторантка по философия е принудена да напусне квартирата си, с цел да не чува „ Диз из нот факън Булгерия, диз из май кънтри”. Възрастен „ джентълмен” прави забележка на младо момиче да не приказва по мобилния си телефон на родния си език, а единствено на чист британски... Друг господин шумно обърква страните от Източна Европа с неподправена от личното си незнание горделивост. Щипещи мнения за акцента или откровено неразбиране за какво откакто една млада жена е българка, не е чистачка, а работи нещо друго?! Авторката споделя за микроагресиите, с които източно европейците се сблъскват в опитите си да се потвърдят на британското общество и документира обстановки, които биха били немислими преди говоренето за Брекзит и политиките на разделяне да разсънят някои инстинкти. Чрез своята история и тази на още няколко източно европейки – българки, македонка, полякина, румънка, Here to stay дава глас на хора, които рядко се срещат в публичното пространсто и медии.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР