В своя 70-и юбилеен сезон симфоничният оркестър на Българското национално

...
В своя 70-и юбилеен сезон симфоничният оркестър на Българското национално
Коментари Харесай

Юбилеен сезон за симфоничния оркестър на БНР

В своя 70-и юбилеен сезон симфоничният оркестър на Българското национално радио предлага на своите фенове изискана стратегия от типичен концерти. Тази събота в зала " България " радиосимфониците дружно със смесения радиохор ще изпълнят за своята аудитория един необичаен шедьовър - Немският реквием на Йоханес Брамс. Солисти са младото сопрано Ралица Ралинова и световнопризнатият български баритон Кирил Манолов.

Две огромни житейски загуби лежат в основата на Немския реквием на Брамс - гибелта на неговата майка и на приятелят му Шуман. Брамс не употребява нормалният за това произведение латински текст на заупокойна меса. Вместо това той самичък сортира свещени текстове на немски, следвайки традицията на Лутеранството. Произведението притегля диригента Григор Паликаров тъкмо с тази своя уникалност
Григор Паликаров - диригент: Това е най-мащабното му произведение за солисти хор и оркестър, която той написа може би 12 или 13 години - доста дълго. В него симфоникът Брамс участва напълно блестящо, само че в него участва и камерния композитор Брамс, и интимният Брамс, който влияе на най-тънките струни.
Винаги е наслаждение за публиката да чуе вкъщи баритонът Кирил Манолов. Въпреки дейната си международна оперна кариера той намира време да участва и в родните концертни зали. Певецът не крие, че този вид музикални произведения мощно го притегля.

Кирил Манолов: Защото ти дава опция за един различен тип музициране, за едно прибиране на гласа, игра с динамичностите, което ти дава една доста добра техника и за в бъдеще в мои оперни партии виждам места, в които ще употребявам това, което върша тук.
Реквиемът на Брамс не е ориентиран към душите на умрелите, а към тези на живите. Музиката му би трябвало да преведе сърцата през безнадеждното възприятие на загубата към чувството за въздигане и прояснение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР