В своите изменения към предложението на Комисията евродепутатите се стремят

...
В своите изменения към предложението на Комисията евродепутатите се стремят
Коментари Харесай

Петър Витанов с решителен вот за първите в историята правила за изкуствения интелект

В своите промени към предлагането на Комисията евродепутатите се стремят да подсигуряват, че системите с изкуствен интелект се управляват от хора, са безвредни, транспарантни, проследими, не са дискриминационни. Те също по този начин упорстват за единна формулировка за изкуствения разсъдък, която да бъде проектирана по този начин, че да е софтуерно неутрална и да може да се ползва към системите както през днешния ден, по този начин и в утрешния ден.

 

„ Постигнахме значима победа, която е обвързвана със опазване на свободите и човешките права. Докато някои приказват, ние в Екологичен потенциал направихме значима крачка към всеобхватно общоевропейско законодателство. Целта, която си бяхме сложили беше не толкоз да влизаме в семантични разногласия, какво е то изкуствен интелект, а да вкараме в законова рамка рисковете, които той може да има върху хората. Целта не е да забраним развиването на изкуствения разсъдък, а да ограничим тези системи, които съставляват риск за здравето, живота на хората и техните цивилен свободи “, разяснява Витанов, който е член на Комисията ЛИБЕ.

Евродепутатите желаят да засилят правото на жителите да подават тъжби по отношение на системи с изкуствен интелект и да получават пояснения за решения, основани на високорискови системи с изкуствен интелект, които доста засягат техните права. Те оферират и реформиране на Службата на Европейски Съюз за изкуствен интелект, която ще бъде натоварена със задачата да следи по какъв начин се ползва правилникът за изкуствен интелект.

 

„ Създават се и необятни благоприятни условия хората, които се усещат потърпевши от системи за изкуствен интелект, да търсят по правосъден път правата си. Идеята е не да възпрем напредъка, а да мислим на първо място за публичната изгода “, добави той.

Правилата следват учреден на риска метод и откриват отговорности за снабдители и консуматори според от равнището на риск, което изкуственият разсъдък може да генерира. Системи с изкуствен интелект с недопустимо равнище на риск за сигурността на хората ще бъдат строго неразрешени, в това число системи, които ползват подсъзнателни или целенасочени манипулативни техники, експлоатират уязвимостта на хората или се употребяват за обществено оценяване (класифициране на хората въз основа на тяхното обществено държание, социално-икономически статус, персонални характеристики), взеха решение евродепутатите. Те промениха значително и листата, с цел да включват забрани за натрапчиви и дискриминационни използва на системи за изкуствен интелект като: системи за отдалечена биометрична идентификация „ в действително време “ в публично налични пространства; системи за отдалечена биометрична идентификация „ по мейл “, с единственото изключение на правоприлагащите органи за наказателно гонене на тежки закононарушения и единствено след правосъдно разрешение; системи за биометрична категоризация, употребяващи чувствителни характерности (напр. пол, раса, етническа принадлежност, поданство, вяра, политическа ориентация); предсказуеми полицейски системи (въз основа на профилиране, местонахождение или минало незаконно поведение); системи за различаване на страсти в правоприлагането, ръководството на границите, работното място и просветителните институции; безсистемно заличаване на биометрични данни от обществени медии или видеозаписи за основаване на бази данни за различаване на лица (нарушаване на човешките права и правото на цялост на персоналния живот). Генеративните базови модели, като GPT, ще би трябвало да дават отговор на спомагателни условия за бистрота.

 

За да подтикват нововъведенията в региона, членовете на Екологичен потенциал прибавиха изключения към тези правила за проучвателен действия и съставни елементи на изкуствения разсъдък, предоставени с лицензи с отворен код.
Преди да стартират договарянията със Съвета по отношение на окончателната форма на закона би трябвало да бъде утвърдена от целия парламент, което би трябвало да се случи на сесията на 12-15 юни.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/



.



 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР