В Световния ден на сърцето Българският кардиологичен институт отбелязва първата

...
В Световния ден на сърцето Българският кардиологичен институт отбелязва първата
Коментари Харесай

БКИ отбелязва една година от старта на кампанията Живот след COVID

В Световния ден на сърцето Българският кардиологичен институт отбелязва първата година от старта на националната безсрочна и безвъзмездна скринингова акция за дълготрайно следене, проучване и лекуване на последствията върху здравето на преболедувалите SARS-CоV-2 българи - " Живот след Коронавирус ". Инициативата провокира голям интерес - единствено месец след старта към експертите на БКИ се обърнаха над 1000 души, а година по-късно - прегледаните са към този момент близо 3000. Данните на БКИ бяха оповестени в реномираното научно списание

Докато преди година медицинският свят бе фокусиран върху респираторните прояви на болестта, ние стартирахме с внимание към сърцето и сърдечносъдовата система. Година по-късно изследване на университета в Сан Диего потвърди, че Covid-19 не е респираторно, а точно съдово заболяване. С натрупването на първоначални резултати се открои нуждата от интердисциплинарен метод и разширение обсега на проучването, като бяха включени още откриватели със компетентност неврология, пулмология, ендокринология, логика на психиката.

Основни заключения от акцията:

Четирима от всеки петима пациенти, претърпели COVID-19, оповестяват за персистиращи признаци и признаци месеци по-късно. Заболяването дава трайно отражение върху работоспособността, обществения живот и психологичното положение на преболедувалите.

Най-честите признаци и признаци при пост COVID-19 синдром са: отмалялост (60,5%), прескачане на сърцето (38,2%), зной при изпитание (32,2%), болежка в гърдите (29%), болки по ставите (26%), сърцетуптене (23%), главоболие (21%) и други. Разпределени по пол, последователността им се резервира, само че дамите са преобладаващата група за всеки от признаците и признаците.

Не е учудващо, само че е значимо да споменем едно наше наблюдаване: рисковите фактори като тютюнопушене и наднормено тегло/затлъстяване утежняват тежестта на пост COVID-19 положенията. Затова през днешния ден, в Деня на Сърцето, използваме опцията да подчертаем още един път извънредно огромното значение на здравословния метод на живот. Всеки ден, всеки доктор на Българския кардиологичен институт предава това обръщение на своите пациенти, с цел да реализираме освен по-добро сърдечносъдово здраве, а и да подобрим общата здравна просвета в страната ни.
 Снимка 548369
Източник:

Всички интервюирани пациенти в нашата акция " Живот след Коронавирус " минаха обширен обзор. В рамките на тези прегледи установихме, че при повече от 60% от участниците имаме повишение на кръвното налягане. В ранните стадии след преболедуване свързвахме това с лечението за COVID-19 (например кортикостероиди), както и със напрежението от преболедуването, само че персистирането на измененията в артериалното налягане месеци и даже година по-късно още един път удостоверяват възприемането на инфекцията със SARS-CoV2 и пост COVID-19 положенията като съдово заболяване.

При една трета от хората установихме нарушавания на сърдечния темп. При 21% - прояви на сърдечна недостатъчност/слабост на сърцето - по-тежка форма на засягане на сърдечносъдовата система след COVID-19, с данни за увреда на сърдечния мускул, понижение на помпената функционалност на сърцето, в това число и при младежи.

Трябва да се подчертае, че мултидисциплинарният метод е в основата на следенето на пациентите с Пост COVID-19 синдром. 12% от прегледаните се нуждаеха от консултация с разнообразни експерти - невролог (29%), пулмолог (27%), ендокринолог (16%). И това не е учудващо, като се има поради разнообразието на пост COVID-19 положенията: от косата (косопад), през цялото тяло, до пръстите на краката (изтръпване, мравучкане).

Нашата акция, като се изключи че дава представителна извадка за положението на хората, претърпели COVID-19, се оказва извънредно навременна и потребна: при повече от половината от прегледаните беше належащо усъвършенстване на лечението, както и назначение на спомагателни проучвания. Повторна хоспитализация се наложи за 11% от проследените. Дори в случаите, в които директна лекарска интервенция не беше нужна, уверението на нашите експерти, че преболедувалият е добре и може да продължи естествения си живот, имаше извънредно добър резултат.

Продължителността на недоволствата нормално е няколко месеца. Имаме и случаи със затихване на пост COVID-19 недоволствата и повторна поява (рецидив) след известно време. За страдание, при някои от пациентите ни продължителността на признаците е над една година - те към момента не могат да се върнат на работа и да живият пълноценно живота си. Затова сме тук, по тази причина продължаваме нашата акция - с цел да обезпечавам дълготрайна грижа и профилирана здравна помощ.

Фиг. 2 Разпределение на персистиращите признаци и признаци при всички интервюирани по пол
 Снимка 548379
Кампанията " Живот след Коронавирус " продължава - всеки, който желае да се включи, би трябвало да попълни или да се обади на тел. 02/40 26 532.

Лекарите на Българския Кардиологичен Институт молят: ваксинирайте се, с цел да се радваме на живота!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР