В Световния ден на книгата и авторското право българският театър,

...
В Световния ден на книгата и авторското право българският театър,
Коментари Харесай

Театърът чете от вкъщи“ на Варненския театър с 85 епизода в Световния ден на книгата

 В Световния ден на книгата и авторското право българският спектакъл, който чете най-вече, е Варненският трагичен спектакъл " Стоян Бъчваров “. Неговият план " Театърът чете от у дома “, се радва на изключителна известност в обществените мрежи с близо 200-хилядна аудитория.

Първоначалната концепция, под наслов " Театърът чете “, предвиждаше неофициални срещи с публиката, само че с въвеждането на изключително състояние, поради Covid-19, " Театърът чете “ бързо се придвижи от Сцена Ротонда в интернет, като " Театърът чете от у дома “. Всяка вечер от 19.00 часа, във фейсбук страницата на театъра, Instagram и you tube актьорите започнаха да показват в къси видеа произведения от обичани създатели – Чудомир, Шекспир, Чехов, Пол Верлен, Христо Фотев, Тери Прачет, Дамян Дамянов и така нататък След артистичния и фамилен тандем Стоян Радев и Веселина Михалкова, четоха Ивайло Иванов, Константин Соколов, Гергана Арнаудова, ученици на театралните школи във Варна и така нататък Към самодейността се причислиха като специфични посетители известни имена от българската театрална и кино сцена, артисти, музиканти, артисти, писатели, публицисти, ПР-и, галеристи и други " Театърът чете от у дома “ провокира подобен необятен отзив, че се мултиплицира и във разновидността " Вие четете в Театърът чете от у дома “, който даде опция за приобщаване на хора отвън артистичните среди, измежду тях и цяла детска градина.

Авторът на изобретателната концепция, харизматичният артист и режисьор СТОЯН РАДЕВ, е признателен на всеки един от четящите хора в плана " Театърът чете от у дома “, който със своите 85 епизода мина в категорията сериал. След специфичните акценти върху Чехов и Вазов, тези дни върху Валери Петров, предстоят дни на Екзюпери, Йордан Радичков, Георги Господинов, Петя Дубарова, Борис Христов и други Покрай цялата тази организация за четене, самият Стоян Радев съумява да посегне и към книгите на нощното си шкафче. Последните му четива са трите български романа " Балада за Георг Хених " на Виктор Пасков, " Поразените " на Теодора Димова и " Балканска рапсодия " на Мария Касимова-Моас.

Цитатът на Стоян Радев за Световния ден на книгата е: " Те не идат от космоса, те родени са тук “. Хвърчащите хора на Валери Петров, в прилика с четящите хора...

Верни съидейници на Стоян Радев във виртуалното премеждие " Театърът чете от у дома “ са графичната дизайнерка Славяна Иванова и Стефка Гичева от отдел " Маркетинг и реклама “ на Драматичен спектакъл " Стоян Бъчваров “. 

Славяна Иванова е човек на театъра от 2002 година. Посещава първо школата на Илия Пенев и Катя Динева, а по-късно Студио " Театър " на Стоян Радев, призната е в НАТФИЗ, актьорско майсторство в класа на проф. Пламен Марков. Прекъсва, с цел да запише графичен дизайн във ВСУ " Черноризец Храбър “, като дипломната й работа на тематика сценичен афиш получава отлична оценка. Сред сполучливите планове на младата дизайнерка са визиите за постановките на Варненския спектакъл " Приятели “ и " Двубой,  също " Парчета обич ", " Ромео и Жулиета " и " Женитба " на Студио " Театър “. Като продължение на " Театърът чете “, на дневен ред идва планът " Театърът чете от у дома “, за който Славяна Иванова е създала над 30 сходни вариации. Досега.

Когато не се занимава с графичен дизайн, чете на британски език " The Elements of Typographic Style ", сериозна техническа литература на тематика шрифт. Сериозно се отнася и към ролята на Марийка, която извършва на сцената на Варненския трагичен спектакъл в " Криворазбраната цивилизация “ от Добри Войников, реж. Стоян Радев Ге. К.  

Третият равносилен човек в екипа на " Театърът чете от у дома “ е Стефка Гичева, специалист маркетинг и реклама. Ето нейният роман: " Още след първия ден ни заля вълна цунами от видеа, Стоян Радев беше поканил всичките си сътрудници и другари, които по никакъв начин не са малко и ненадейно за нас, те се включиха с ненаситност и не сварвахме да ги свалим и запишем от месинджър, вайбър или най-често имейл. Оказа се обаче, че 90% от тях не знаят по какъв начин да изпратят дълго видео и ние трябваше да се превърнем в обучителен център. Шегувам се, че можем да издаваме даже документ. Случват се и занимателни механически гафове, като да се качи видеото в инстаграм наопаки. Мариян Бачев ни алармира в 23:30: " Колеги, видеото не е ли наопаки? " Посмяхме се, а след това взехме решение нищо да не променяме.  

Всяко видео е забавно единствено по себе си както поради творбата, което се чете, по този начин и поради индивида, който го чете. Отделям доста време, с цел да събера нужната информация и да показва създателите, които са ни се доверили, по най-хубавия метод. Имам си любимци, несъмнено, на рождения си ден, избрах да пусна най-забавното от всички видеа, описа " Давидко " от Йордан Радичков, поднесен необикновено смешно от Ива Караманчева. Любимо ми е 37-секундното видео на композитора Калин Николов. Дъщеря ми (на 7 години) се впечатли от Лидия Инджова, тъй като я познава от няколко сериала. Тя беше избрала да прочете " Патиланско царство " и в този момент всяка вечер заспиваме с две-три писма на Патиланчо до Смехурко, към този момент сме на втората книга. “  

Стефка Гичева, Славяна Иванова, Стоян Радев – екипът на " Театърът чете от у дома ", който придава нов усет на четенето и го трансформира от четене за себе си в четене за другите. В споделена наслада от положителната литература, която и в изискванията на Covid-19 потвърждава, че може да сплотява, да обогатява и да основава духовни общности. Световният ден на книгата надали може да има по-истински смисъл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР