В светлите дни около Рождество Христово в църковния календар има

...
В светлите дни около Рождество Христово в църковния календар има
Коментари Харесай

Врачанският митрополит ще оглави празнични богослужения в Северозапада

В светлите дни към Рождество Христово в църковния календар има поредност от празници. В тези дни Врачанският митрополит Григорий ще оглави тържествените богослужения във Враца, Видин, Монтана и с. Добруша.
На 24 декември – неделя преди Рождество Христово (Бъдни вечер) – владиката ще бъде в Монтана, където ще се оглави богослуженията в този ден, измежду които ще бъде и специфичен чин “обновление на храма” в църквата “Св. св. Кирил и Методий”. Началото на богослуженията е в 8 ч. с утреня, следва чинът на обновлението и по-късно ще стартира света литургия. Заедно с Врачанския митрополит в църквата “Св. св. Кирил и Методий” ще служат и свещеници от града.
На самото Рождество Христово – 25 декември – митрополитът ще предстоява богослуженията в катедралния храм “Св. Апостоли” във Враца. Началото на утренята, последвана от света литургия, ще е в 8 часа.
На 26 декември, когато се отбелязва Събор на света Богородица, Врачанският митрополит Григорий ще бъде във Видин, където той е наместник на овдовелия Видински епархийски трон. Там, в катедралния храм “Св. Димитър Солунски” в 9 ч. ще стартира тържествена света литургия за празника на света Богородица.
На 27 декември Православната черква празнува паметта на първия страдалец за Христовата религия – свети архидякон Стефан. На този ден Врачанският епископ ще оглави богослуженията в село Добруша, където църквата носи името на св. Стефан.
На 1 януари означаваме празника Обрезание Господне, както и паметта на св. Василий Велики. Архиерейска света литургия ще стартира в 9.30 ч. в катедралния храм “Св. Апостоли” във Враца. Владиката ще предстоява богослужението в съслужение със свещеници от града.
Врачанска митрополия приканва всички православни християни да вземат молитвено присъединяване в празничните богослужения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР