В Света София в Истанбул, която през 2020 г. отново

...
В Света София в Истанбул, която през 2020 г. отново
Коментари Харесай

В храм Света София в Истанбул откриха ислямско училище


В " Света София " в Истанбул, която през 2020 година още веднъж стана настояща джамия, откакто в продължение на 84 години имаше статут на музей, беше намерено ислямско религиозно учебно заведение, медресето " Фатих ”, което и преди се е помещавало в комплекса. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган взе участие в церемонията по откриването, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Това медресе, което в продължение на над четири века е било средство за подготовка на безчет учени, ще продължи да бъде огнище на познания. Да се ​​надяваме, че учените на утрешния ден ще израснат тук. Поздравявам всички, които способстваха за възобновяване на това извънредно образователно заведение в къс период от 13 месеца. Гордеем се, че възродихме доверието на султан Фатих ", съобщи Ердоган, имайки поради султан Мехмед Втори, прочут като Фатих - Завоевателя, който завладява Константинопол през 1453 година

Османският султан първо трансформира най-известния в Средновековието християнски храм " Света София " в джамия, а по-късно в северозападната част на храма отваря внушително образователно заведение, медресе. Медресето " Фатих " на " Света София " е в действителност първото мюсюлманско учебно заведение на Истанбул. Според историческите сведения в него се е помещавала най-голямата библиотека от ислямска литература.

Възпитаници на истанбулското медресе са редица известни мюсюлмански учени и интелектуалци като Молла Хюсрев, Али Кушчу и прочие, в него са получавали значимо за времето си обучение и османските принцове, както и близки до двореца персони.

Медресето, стопанисвано от Фондацията Фатих, е било настоящо учебно заведение до 1924 година. След това е превърнато в сиропиталище и е изцяло закрито, когато " Света София " е оповестена за народен музей от Ататюрк през 1936 година С декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган през 2020 година бе възвърнат статутът на джамия на храма с името " Ая София - Кебир джами-и Шерифи ".

Преди две години по персоналната повеля на Ердоган, прочут с целта, който отдава на османското минало на Турция, и с финансиране от Генералната Дирекция по вакъфите към Министерството на туризма и културата, бе подхваната огромна реституция на обекта, която бе приключена за период от 13 месеца. 

Медресе се назовава ислямско духовно учебно заведение (средно или висше), което приготвя мюсюлмански свещенослужители, учители, а също и държавни чиновници. Медресетата, първите от които се отварят към IX век, съставляват едно- или двуетажно здание в двора на джамиите, с които в действителност съставляват обединен комплекс. Те са разполагали с образователни стаи, библиотека, пространства за молебствия и общежитие. Основните изучавани в медресетата предмети са Коранът, арабският език, ислямско-богословски и исторически дисциплини. Медресетата са били богато украсени с резба и с изящни рисувани теракотени плочки. В прочут смисъл те са представлявали и знак на мощта и величието на съответния султан.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР